Tudomány Tele van műanyaggal a méregdrága sókülönlegesség

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' macseklany hozta létre. Ekkor: 2018. január 15..

  1. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Egy méregdrága és csak ritkán használt sókülönlegesség, a fleur de sel (sóvirág vagy sópehely) jóval szennyezettebb mikroműanyaggal, mint a hagyományos tengeri só - állapították meg német kutatók.


    A Kieli Egyetem Toxikológiai és Farmakológiai Intézetében ötféle sóvirágot vizsgáltak, és kilónként 138 és 1800 mikrogramm közötti műanyagmennnyiséget találtak bennük, míg a négy vizsgált hagyományos tengeri só mikroműanyag-szennyezettsége 14 és 59 mikrogramm között volt kilónként.

    A mintákban polietilén (PE), polipropilén (PP), polietilén-tereftalát (PET), vagyis csupa csomagolásra szolgáló műanyagok maradványait mutatták ki - ismertette a teszt eredményét hétfőn az NDR német tévécsatorna.

    A mikroműanyag-tartalomra vonatkozólag nincsenek megszabva határértékek, és a mintákban talált mégoly magas mennyiség önmagában nem is káros az egészségre, a Kieli Egyetem intézete szerint azonban a mikroszkopikus méretű műanyagszemcsék fogyasztásának hosszabb távon következményei lehetnek.

    [​IMG]
    SópehelyForrás: Wikimedia Commons

    Becslések évi 6-8 millió tonnára teszik a világtengerekbe kerülő műanyag mennyiségét. Az Atlanti-óceán franciaországi sólepárlóiból származó fleur de sel, a szakácsok és a pékek által is kedvelt finomítatlan, nedves, szürke tengeri só csupán a sótermés piciny része. Vékony kristályos rétegként keletkezik a száradó sós víz felszínén, amelyről falapáttal merik le.

    A felszínről frissen lekaparva a sóvirág flamingórózsaszín lehet, de egy nap alatt fehéressé fakul. Egy évig érlelik, mielőtt az asztalra kerül. Az étkezési só netovábbjának számít, kizárólag elkészült ételek ízének nemesítésére használják. A Michelin-csillagos éttermekben ez a só van az asztalokon, hogy a vendégek kiszolgálhassák magukat.

    (MTI)

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...