Egy méregdrága és csak ritkán használt sókülönlegesség, a fleur de sel (sóvirág vagy sópehely) jóval szennyezettebb mikroműanyaggal, mint a hagyományos tengeri só - állapították meg német kutatók. A Kieli Egyetem Toxikológiai és Farmakológiai Intézetében ötféle sóvirágot vizsgáltak, és kilónként 138 és 1800 mikrogramm közötti műanyagmennnyiséget találtak bennük, míg a négy vizsgált hagyományos tengeri só mikroműanyag-szennyezettsége 14 és 59 mikrogramm között volt kilónként. A mintákban polietilén (PE), polipropilén (PP), polietilén-tereftalát (PET), vagyis csupa csomagolásra szolgáló műanyagok maradványait mutatták ki - ismertette a teszt eredményét hétfőn az NDR német tévécsatorna. A mikroműanyag-tartalomra vonatkozólag nincsenek megszabva határértékek, és a mintákban talált mégoly magas mennyiség önmagában nem is káros az egészségre, a Kieli Egyetem intézete szerint azonban a mikroszkopikus méretű műanyagszemcsék fogyasztásának hosszabb távon következményei lehetnek. SópehelyForrás: Wikimedia Commons Becslések évi 6-8 millió tonnára teszik a világtengerekbe kerülő műanyag mennyiségét. Az Atlanti-óceán franciaországi sólepárlóiból származó fleur de sel, a szakácsok és a pékek által is kedvelt finomítatlan, nedves, szürke tengeri só csupán a sótermés piciny része. Vékony kristályos rétegként keletkezik a száradó sós víz felszínén, amelyről falapáttal merik le. A felszínről frissen lekaparva a sóvirág flamingórózsaszín lehet, de egy nap alatt fehéressé fakul. Egy évig érlelik, mielőtt az asztalra kerül. Az étkezési só netovábbjának számít, kizárólag elkészült ételek ízének nemesítésére használják. A Michelin-csillagos éttermekben ez a só van az asztalokon, hogy a vendégek kiszolgálhassák magukat. (MTI) Let's block ads! (Why?) Forrás...