Majonézes saláta tojással formában dermesztve Hozzávalók 25 dkg zöldborsó ( fagyasztott ) 20 dkg sárgarépa ( tisztítva mérve ) 35 dkg krumpli ( tisztítva mérve ) 10 dkg alma ( hámozva mérve ) citromlé, só, bors 6 evőkanál majonéz 3 evőkanál tejföl 2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz 2 dkg zselatin 5 tojás A díszítéshez 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld őzgerinc forma, folpack Elkészítés A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével. A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen! A mártást összekeverjük a zöldségekkel. 2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni. Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni. Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
Így készítik Japánban az omlettet – Ezt látnod kell! A japán szakácsnő megmutatja nekünk, hogy készítik az omlettet 8 tojásból. Feltöri a tojásokat egy tálba, hozzáadja a halolajat és fűszereket, majd felveri. A sütéshez egy négyzet alakú sperpenyőt használ, amit bő olajjal beolajoz, majd leönti róla. Ez után a 180 fokra felhevült serpenyőbe beleönti a tojás egy részét, az így megsült tojást pálcikákkal feltekeri, mint egy palacsintát. Ezt követően ismét beleönt egy kis tojást, folytatja a feltekerést, és így folytatja míg el nem fogy a tojás. A végén egy fával kiegyengeti a tojástekercset, és el is készült a hat személyes reggeli.
EGYSZERŰ TOJÁSLEVES HOZZÁVALÓK 2-3 ek olaj 2 ek liszt (púpozott) 2 db babérlevél 1 kávéskanál kömény (őrölt) só 1 kávéskanál paprika (őrölt) 6 db tojás 1 ek ecet ELKÉSZÍTÉS Alacsony lángon a lisztből és az olajbol rántást készítünk, majd felöntjük 1 liter vízzel. Ízesítjük babérlevélel, köménnyel, sóval és őrölt paprikával. 2 tojást felverünk, majd ha felforrt a leves, a felvert tojásokat óvatosan belekeverjük, és így még 1-2 percig főzzük. A másik tojást egyenként felütjük és egyenként óvatosan a forró levesbe engedjük és még így főzzük 2-3 percig. 1 tányérba 1 bevert tojást teszünk.
Cukkinis-fetás tojáslepény (frittata) Hozzávalók 3dbtojás 1.5dlhabtejszín só frissen őrölt bors 50dkgcukkini 2dbhúsos paradicsom 2ekmagozott fekete olajbogyó 4ekolívaolaj 20dkgfeta sajt A díszítéshez: bazsalikom Elkészítés A tojásokat habosra keverjük a tejszínnel és némi sóval, borssal. A megmosott, megtisztított cukkinit kb. 3 mm vastagon felszeleteljük, a negyedelt paradicsomokat a magos rész eltávolítása után apróra kockázzuk. A feta sajtot apró kockákra vágjuk, a lecsepegtetett olajbogyót durvára daraboljuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Közben a tűzhelyen egy nagyobb sütésálló serpenyőben vagy tűzálló tálban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a cukkinit, és fakanállal kevergetve aranybarnára sütjük kb. 5 perc alatt. Hozzákeverjük a paradicsomot, a sajtot és az olajbogyót, majd megsózzuk, megborsozzuk és összeforgatjuk. Végül leöntjük a tojásos keverékkel, és a sütő középső részében sütjük 12-15 percig. Frissen szakított bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk. https://www.mindmegette.hu/cukkinis-tojaslepeny-frittata.recept/
Snidlinges tojássaláta Hozzávalók 8db tojás 1csoksnidling 2ekjoghurt 2ekmajonéz 2ek tejföl 2ekolaj só frissen őrölt bors Elkészítés A snidlinges tojássaláta elkészítéséhez a tojásokat megmossuk, és forró vízben, 10 perc alatt keményre főzzük. A snidlinget megmossuk meg, felaprítjuk. A joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt és az olajat, megkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A megfőtt tojásokat hideg vízben lehűtjük, majd meghámozzuk, és villával összetörjük, majd beleforgatjuk a tejfölös mártást és a snidlinget. Pirítóssal kínáljuk. https://www.mindmegette.hu/snidlinges-tojassalata.recept