Tudomány Újabb állatfajt neveztek el David Attenboroughról

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' macseklany hozta létre. Ekkor: 2017. március 23..

1. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    David Attenborough brit természettudós és dokumentumfilmes nevét kapta egy több száz millió évvel ezelőtt élt apró tengeri rák.

A rákfélét egy vulkáni hamuban felfedezett 430 millió éves lenyomat alapján azonosították a mai Anglia területén található Herefordshire megyében.

Nagyszerű dolog, hogy Sir Davidről nevezhetjük el ezt a Nagy-Britanniában talált lenyűgöző fosszíliát, olyasvalakiről, aki ilyen sokat tett azért, hogy ráirányítsa a figyelmet a Földünkre jellemző biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára" - mondta Derek Briggs, a Yale Egyetem professzora, a rákféle felfedezéséről írt tanulmány társszerzője.

A Cascolus ravitis tengeri rák 3D-s rekonstrukciója több nézőpontból

Forrás: University of Leicester

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt eredmények szerint a fosszília olyan jó állapotban maradt fenn, hogy a kutatóknak sikerült háromdimenziós modellezéssel megalkotniuk a lábait, a szemeit és a csápjait.

A garnélák és a homárok távoli rokona

A Leicesteri Egyetem munkatársaként dolgozó David Siveter, a tanulmány vezető szerzője szerint mivel a fosszilis leletek között egyedülálló helyet foglal el ez a rákféle, ezért a kutatók új fajként azonosították.

A rákocska, amely a ma élő garnélák és homárok távoli rokona, a Cascolus ravitis tudományos nevet kapta. A Cascolus olyan latin szavakból származó kifejezés, amelyek óangol megfelelői alkotják az Attenborough nevet.

A ravitis pedig Leicester római nevéből származik, a Leicesteri Egyetem kampuszára utalva, ahol Attenborough felnőtt, amikor édesapja egyetemi igazgatóként dolgozott.

Let's block ads! (Why?)

Forrás...