5 BEVÁLT TRÜKK: ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES CÉZÁR SALÁTÁT!

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' lena61 hozta létre. Ekkor: 2016. január 10..

  1. lena61 / Guest

    • A friss, ropogós saláta, az ízletes öntet és a zamatos csirkesült hármasa adja meg azt a jellegzetes ízt, ami a cézár salátában egyesül. Imádjuk, de az éttermekben sokszor hanyagul összedobják, kihagynak belőle összetevőket. Ezért érdemes saját kezűleg elkészíteni!
      Az olasz születésű séf, Cesare Cardini étterme a mexikói–amerikai határ közvetlen közelében volt. Egy alkalommal a konyha méreteihez képest nagy vendégsereg tért be vacsorára, de a főszakács nem jött zavarba: a meglévő alapanyagokból kreált ízletes salátát. Így született meg a Cézár saláta, amely méltán vált világhírűvé.












    [​IMG]






    Sajnos sok helyen majonézzel kínálják a cézár salátát, máshol a szardellát hagyják ki belőle, vagy épp pépesítés nélkül, csíkokban teszik a salátába, de voltam olyan étteremben, ahol pörkölthúst dobtak a saláta tetejére - ezt nevezték cézárnak... Ezért ha tökéletes Cézár salátát szeretnél enni, akkor érdemes magad elkészítened.
    Ha nem tudsz hozzá beszerezni római salátát, használhatsz jégsalátát is, de a tökéletes cézár salátából a szardella és a parmezán sajt nem maradhat ki!
    1. FONTOS A FRISSESSÉG!
    A friss salátaleveleket mindig csak tálalás előtt forgassuk össze az öntettel, különben a levelek elvesztik ropogósságukat.

    2. TERVEZZ ELŐRE!
    Az öntetből készíthetünk egyszerre nagyobb adagot. Befőttesüvegben, hűtőszekrényben 1-2 hétig is eláll.
    3. A HÚS ZSÍRJÁBAN FORGASD ÁT A KENYERET!
    Bármilyen szikkadt kenyér megfelelő a salátához. Még ízletesebb lesz, ha a csirkesütés után visszamaradt zsiradékban sütjük meg fokhagymát, majd a kenyérkockákat.

    4. VARIÁLD ÍZLÉS SZERINT!
    Pulykamellel is finom, de húsmentesen is tálalhatjuk. Vannak, akik tonhallal fogyasztják, de mára elterjedt a garnéla rákkal készült változata is.
    5. CSAK CSEPPMENTESEN!
    Fontos, hogy leöblítés után alaposan lecsepegtessük a salátalevelet. A felesleges víz eláztatja az ételt.

    A tökéletes Cézár saláta hozzávalói (4 személyre):
    2 db tojássárgája
    2 tk dijoni mustár
    2 db szardella filé
    4 gerezd fokhagyma
    3 ek citromlé
    1 ek reszelt parmezán
    1 dl olívaolaj
    1 tk Worcester szósz

    frissen őrölt bors
    2 fej római saláta
    2 db csirkemell filé
    4 szelet toastkenyér
    A tálaláshoz: parmezánforgács

    A parmezánforgácsok amellett, hogy finomak, fokozzák az ízeket is!
    ÍGY KÉSZÍTSD EL!
    1. Botmixerrel pürésítsük a tojások sárgáját a mustárral, a szardellafilével, 1 gerezd összezúzott fokhagymával, a citromlével és a parmezánnal, és közben cseppenként adjunk hozzá 1 dl olívaolajat. Akkor jó, ha sűrű és krémes. Ízesítsük a Worcester-szósszal, sóval és borssal.
    2. Bontsuk leveleire a salátát, és tépkedjük falatnyi darabokra. Tegyük tálba.

    3. Alaposan sózzuk és borsozzuk meg a csirkemellet. Forrósítsunk fel 0,3 dl olajat, és közepes lángon süssük rajta ropogósra a húst mindkét oldalán.

    4. Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel 0,2 dl olajat. Süssük meg rajta a megmaradt, egész fokhagymagerezdeket, majd vegyük ki őket, és a fokhagymás zsiradékon, a serpenyőt néhányszor megrázogatva pirítsuk meg a felkockázott kenyérszeleteket.

    5. Forgassuk össze a salátát az öntettel, majd tegyük tányérra. Hintsük meg a kenyérkockákkal, halmozzuk rá a felszeletelt csirkemellet, és díszítsük a parmezánforgácsokkal.

    Ez a változat 45 perc alatt elkészül, és egy adag cirka 567 kalóriát tartalmaz - tehát diétázók is beiktathatják az étrendjükbe.