Tudomány A karcsúság sem jelent védelmet a cukorbetegség ellen

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' macseklany hozta létre. Ekkor: 2017. augusztus 03..

  1. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    A karcsúság nem jelent védelmet a diabétesz ellen: minden ötödik vékony embernél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata.


    A karcsú az egészséges - tartja a mondás, ez azonban nem mindig igaz. Az összetett betegségre nem léteznek egyszerű magyarázatok" - írták a tanulmányt készítő kutatók.

    A karcsú emberek 18 százalékának károsodott az anyagcseréje a szakértők szerint. Ezért náluk háromszor nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, éri őket szívinfarktus vagy agyvérzés, mint az egészséges anyagcseréjű embereket. Esetükben a rizikó még a túlsúlyos, de egészséges anyagcseréjű emberekénél is nagyobb.

    Az okokat kutatva Norbert Stefan szakértő vezetésével a Tübingeni Orvostudományi Egyetem és a Német Diabéteszkutató Központ (DZD) kutatói arra jutottak, hogy az érintett karcsú emberek csak kevés zsírt raktároznak a lábukon, ami funkcionális zavar. A szakértők szerint az orvosoknak az anyagcsere károsodását kellene vizsgálniuk azoknál a pácienseknél, akik kevés zsírt raktároznak lábukon és a metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) jeleit mutatják.

    [​IMG]
    / BSIP/Tirot
    Heterogén betegség


    A metabolikus szindróma többek közt a belső szerveknél kialakuló zsírlerakódások és magas vérnyomás formájában jelentkezik. "Az eredmények szerint a 2-es típusú diabétesz egy nagyon heterogén betegség" - mondta Baptist Gallwitz, a tübingeni Diabetológiai Klinika vezetője, a Német Diabétesz Társaság egykori elnöke. Kiemelte: korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a vékony emberek szervezete is reagálhat rosszul az inzulinra, régóta nincs azonban válasz arra, milyen mechanizmusok felelősek ezért. Ugyanakkor hozzátette, hogy a diabétesz legnagyobb rizikófaktora továbbra is a kóros túlsúly.

    A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) a normál súlyra törekvést javasolja azoknak, akiknél nagy a diabétesz kialakulásának kockázata. Ez azonban ezekre az emberekre nem érvényes" - mondta Antje Gahl, a DGE szóvivője. Mindenki, így a karcsú emberek esetében is például a vörös, feldolgozott hús, a cukros üdítők és a tojás fogyasztása növeli a diabétesz kockázatát. A teljes kiőrlésű termékek, zöldség, gyümölcs és tejtermékek fogyasztása viszont csökkenti a rizikót - mondta a szakember.

    Az eredményeket a kutatók a Cell Metabolism című szaklapban mutatták be.

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...