A zsírsejtekben tárolt méreganyagok tesznek kövérré és puffadtá – Így szabadulhatsz meg tőlük!

A témát ebben részben 'Tudtad?' nonoka hozta létre. Ekkor: 2016. szeptember 01..

  1. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    [​IMG]

    Sajnos mindannyian mérgező környezetben élünk és folyamatosan ki vagyunk téve a vegyi anyagokkal teli élelmiszerek ártalmainak is. A toxicitást ezért szinte lehetetlen elkerülni, így a máj és az emésztőrendszer könnyen túlterheltté válhatnak. Úgy vagyunk kitalálva, hogy a méreganyagok folyamatosan és természetes módon távozzanak szervezetünkből.

    A méreganyagokat két kategóriába sorolhatjuk: vízoldékony és zsíroldékony toxinok. A vízoldékony mérgek könnyedén kimosódnak a szervezetből a vesék és a vér által. A zsíroldékony mérgektől azonban jóval nehezebb megszabadulni. Az emberi test úgy van kitalálva, hogy folyamatosan eltávolítsa a méreganyagokat. A zsíroldékony mérgek közé tartoznak a peszticidek, tartósítószerek, élelmiszer adalékanyagok, nehézfémek, műanyagok és más vegyi anyagok. Ezeknek vízoldékonnyá kell válniuk ahhoz, hogy a test teljes egészében képes legyen eltávolítani őket.

    A máj létfontosságú szerepet tölt be ebben a folyamatban. Ha az emésztés és a méregtelenítés nem megfelelően működnek, a helyzet rosszabb lesz. Ezek a mérgek utat fognak találni maguknak a májból a vérbe, a zsírsejtekbe és az agyba, ahol éveken át képesek elraktározódni.
    Kiegyensúlyozott emésztésnél, megfelelő stressz szintnél és méregtelenítésnél ezek a káros anyagok nem tudnak elraktározódni. Amikor megemésztjük az ételt, az étkezési és a mérgező zsírok a gyomorból a vékonybélbe kerülnek, ahol az epe a májból kiválasztódik és az epehólyag emulgeálja őket. Bolyhok milliói és nyálka is található a vékonybélben. Ezek kisöprik a vékonybelet és segítik az étkezési zsírok felszívódását, miközben a mérgező zsírokat a májba küldik feldolgozásra. Ha ez a méregtelenítési folyamat károsodik, a szervezet nem fogja tudni eltávolítani a mérgező zsírokat, helyette tárolni kezdi őket.

    A test nyirokrendszerének legelejét GALT-nak, azaz a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövetnek nevezik, ez veszi körbe az egész bélrendszert. A nyálka segít felszívni és feldolgozni az étkezési és a mérgező zsírt is
    Nagyon fontos, hogy a bélfalon fél cm-es vastagságban a nyálka és a bélbolyhoz is megfelelően működjenek. A nyirokrendszer a bél körül az összes felszívott zsírt a májba szállítja vissza, ahol a máj a hasznos zsírból koleszterint, sejtmembránokat, hormonokat, agysejteket és bőrt állít elő. A káros zsírokat máj feldolgozza és eltávolításra alkalmassá tesz. Egy túlterhelt nyirokrendszer minderre nem képes.


    A következő tünetek jelezhetik, hogy a túlterhelt GALT károsan hat a nyirokrendszerre:
    • puffadás
    • mell duzzadása és érzékenysége menstruáció alatt
    • felesleg lerakódása a hason
    • hiperérzékenység
    • bőrirritációk, bőrviszketés
    • ízületek merevsége
    • kéz- és lábdagadás
    • kiválasztási zavarok
    • fejfájás
    A bélbolyhokat számos tényező károsíthatja, pl. a stressz, ételek, melyek veszélyeztetik a belek megfelelő működését. A bélbolyhok ki is tudnak száradni nagy stressz hatására, ilyenkor székrekedés léphet fel. A székrekedés is kiszáríthatja a bélbolyhokat és nyálkatermelésre kényszerítheti őket. Ha túl sok nyálka termelődik, a széklet normálisnak tűnhet (1-3 székletürítés naponta), de még mindig fennállhat a puffadás, valamint megmaradhat a hason az egészségtelen zsírréteg. Ha még több a nyálka, a széklet egyre gyakoribbá és lazább állagúvá válik, hasmenésszerű lesz. Ha nyálka van a székletben, azonnal foglalkoznunk kell ezzel a problémával! Ez azt jelenti, hogy a túl sok nyálka károsította a bélbolyhokat. Ilyenkor a méreganyagok lebontásának folyamata meggátolja a jó zsírok szállítását, a mérgező zsírok kiválasztását, a normális immunválaszt, a bélfal egészségének fenntartását. Normál esetben a nyirokrendszer által felszívott mérgek semlegesítését az immunrendszert támogató fehérvérsejtek végzik a nyirokrendszer több mint 500 nyirokcsomójában.

    Ha túl sok a nyálka, lehetséges, hogy ez nem történik meg és a toxinok vissza lesznek irányítva a májba. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a méreganyagok visszaáramlását a májba, meg kell teremteni a béltraktus nyálka membránjainak érzékeny egyensúlyát, nem lehetnek sem túl szárazak, sem túl nedvesek.
    A bélbolyhok más tényezők miatt is károsodhatnak, pl. a stressz, az aggodalom, a feldolgozott élelmiszerek, a kávé, a cukros üdítők, az élelmiszer adalékanyagok és a savtúltengés. Egészségünk szempontjából az optimális epeáramlás a májból szintén nagyon fontos, mivel az epe felfalja a zsírokat és immunválasz adóként viselkedik az emésztőrendszerben. Felfalja a nehézfémeket, a parazitákat, a káros baktériumokat és számos más anyagot, ami károsíthatja a szervezetet. Ha sok rost szerepel az étrendünkben, a túl sok epe a wc-be kerül. Ellenkező esetben, ha az étrendből hiányzik a rost, az epe akár 94%-a újra felszívódik a májban a benne lévő méreganyagokkal együtt. Ilyenkor a máj túlterheltté válik, mivel nem számít a toxikus zsírsejtek visszatértére.

    Következésképpen a máj idővel telítődhet, az epe pedig vastag és iszapos lesz, így nehezebben fogja lebontani a zsíroldékony mérgeket és nem fog tudni ellenállni a gyomorsavaknak, amik belépnek a vékonybélbe. A sav irritálja a bélbolyhokat és több pangó, reaktív nyálka termelődéséhez vezet. Ez akadályozhatja a hasnyálmirigy enzimjeinek áramlását a vékonybélbe, mivel a hasnyálmirigynek közös epevezetéke van az epehólyaggal és amikor az áramlás blokkolva van vagy lassú, az emésztés veszélybe kerülhet.


    A máj telítődése
    A méreganyagokkal és epével feltelt máj a zsíroldékony mérgeket a véráramba nyomja, ahol azok megtalálják az útjukat a zsírsejtekhez, ahol éveken át el tudnak raktározódni, degenerációhoz és oxidációhoz vezetve. A test minden része, beleértve az agyat is, lehet ezeknek a méreganyagoknak a célpontja. Egyre gyakoribb, hogy ezek a toxinok neurotoxinokká válnak és az agy zsírszöveteiben raktározódnak el kognitív zavarokat és más egészségi problémákat okozva ezzel.


    Szüntessük meg a zsírt, hogy megszabaduljunk a mérgektől!
    Az ajurvédikus orvoslásban a fő hangsúlyt a zsírégetésre helyezik és nem elsősorban fogyás céljából. A zsíranyagcsere segítségével megy végbe a szervezet méregtelenítési folymata, a toxinok eltávolításához elengedhetetlen a zsírsejtek felszámolása. Amint az idegrendszer kikerül a stressz nyomása alól, a szervezet természetes módon zsírt kezd égetni.
    Zsírt számos módon égethetünk, de fontos néhány életmódbeli változtatást is eszközölni. Fontos megérteni az emésztőrendszer, a nyirokrendszer és az epe integritását, melyek a legfontosabb résztvevői a zsírégetési és méregtelenítési folyamatnak.


    A jó zsírok hasznosítására való képtelenség és az ételallergia
    Előfordul, hogy valaki nem tudja lebontani és felszívni ezeket az egészséges zsírokat, mivel a bélbolyhok és a nyirokerek a bél körül túlterheltté válhatnak. Ennek eredményeként sokakat diagnosztizálnak gabonafélékre, tejtermékre és szójára való érzékenységgel. Ezek az élelmiszerek nehezek, nehéz őket megemészteni és magas a nyálka tartalmuk. A glutén irritálhatja a bélfalat és még több reaktív nyálka termelődését idézheti elő, ha már egyébként is van nyálka a bélben és a glutén nem bomlott le megfelelően a gyomorban és a vékonybél felső szakaszán.

    Ez komolyan károsíthatja a bélfal azon képességét, hogy egészséges védelmezője legyen testünknek. Nem olyan nehéz mellőzni ezeket az élelmiszereket egy ideig, de teljesen felhagyni a búza és a tej fogyasztásával igen embert próbáló feladat.


    Összefoglalás
    Ha alkalmanként székrekedést vagy laza székletet tapasztalunk, esetleg nyálkát látunk a székletben, az tünete lehet annak, hogy a szervezet méregtelenítési és felszívódási folyamataiban zavar keletkezett: Ilyenkor ajánlatos elkerülni néhány élelmiszert vagy bizonyos ételeket. Ha úgy érezzük, hogy egy nehéz, magas zsírtartalmú étel megfeküdte a gyomrunkat vagy étkezés után hányingerünk lesz, esetleg fájdalmat érzünk, ez annak a jele, hogy az epe nem tud megfelelően áramolni, feltehetően a mérgező zsírok elraktározódása miatt. Hogy ezt elkerüljük vagy megszüntessük, be kell tartanunk bizonyos szabályokat, így segíthetjük szervezetünket a káros anyagok elleni védekezésben.

    Az Ajurvéda szerint szükséges a bélfal egészségének a támogatása, a nyirokrendszer tisztítása, az epe és a máj működésének serkentése ezekben az esetekben. Nagyon sok javasolt módja van annak, hogy segítsük szervezetünket a méreganyagoktól való megtisztulásban.

    Vannak bizonyos élelmiszerek, melyek rendkívül hatékonyak a máj megtisztításában és egészséges működésének helyreállításában. Ilyen a fokhagyma, a grapefruit, a cékla, sárgarépa, zöld tea, zöld leveles zöldségek, alma, olívaolaj, avokádó, gabonafélék, keresztes virágú zöldségek, citrom, lime, dió, káposzta, kurkuma.


    Máj- és epetisztító recept:
    Hozzávalók:
    • 1 nagy grapefruit vagy 3 citrom
    • 4 evőkanál Epsom-só
    • ½ bögre szűz olívaolaj
    • almalé vagy almasav
    Fontos, hogy együnk annyi almát és igyunk annyi almalevet, amennyit csak lehetséges a tisztítókúra megkezdése előtti 4-5 napban. Az utolsó két napon igyunk 2,2 dl almalevet minden 2-3 órában. Ez garantálja a tisztítás sikerét.
    Ezt követően, a tisztítás első napján együnk könnyű, zsírt nem tartalmazó reggelit. Az epe így fel tud halmozódni a májban, ez a nyomás pedig meg fogja szüntetni a májban kialakult köveket.

    1. Ugyanazon a napon délután 2 órakor keverjünk össze 4 evőkanál Epsom-sót 3 bögre vízzel és tegyük a keveréket egy üvegbe. Hűtőben hűtsük le! Délután 2 után már ne együnk és igyunk semmit!
    2. Este 6 órakor igyunk ¾ bögrével az Epsom-sós italból. Az íze valószínűleg kellemetlen lesz, adhatunk hozzá ⅛ evőkanál porított C-vitamint, hogy kicsit javítsunk rajta.
    3. Este 8-kor igyunk szintén ¾ bögrével. Programot ne csináljunk magunknak ezutánra, készüljünk fel a máj átöblítésére! Rendkívül fontos, hogy ne csináljunk már semmit ezután, csak feküdjünk és aludjunk!
    4. Este háromnegyed 10-kor öntsünk fél bögre szűz olívaolajat egy üvegbe. Facsarjuk ki az egész grapefruit levét, a pépet távolítsuk el egy villával vagy fogpiszkálóval. ½-¾ bögre grapefruit levet kell kapnunk, ezt kell összekeverni az üvegben az olívaolajjal. Ehhez zárjuk le az üveg tetejét és jól rázzuk össze a folyadékokat.
    5. Este 10 órakor igyuk meg ezt a keveréket. Az egészet próbáljuk meg 5 perc alatt elfogyasztani!
    Majd feküdjünk le az ágyba. Forduljunk a jobb oldalunkra és húzzuk fel a jobb térdünket az állunkhoz, maradjunk így legalább 20 percig. Ha lehetséges, egyáltalán ne mozogjunk, próbáljunk meg aludni!

    Következő reggel, mikor felébredünk, igyuk meg a harmadik adag ¾ bögrét az Epsom-sós italból és utána rögtön feküdjünk vissza. 2 órával később igyuk meg belőle az utolsó adagot. Ezt követően 2 órával ehetünk először. Bármit ehetünk, csak szilárd gyümölcsöt nem. Kezdjük folyadékkal és lassan jussunk el a gyümölcsig.

    Ez a tisztító, méregtelenítő eljárás rendkívül hatékony. Ne feledjünk, saját egészségünkért csakis mi vagyunk felelősek, ezért ne mulasszunk el támogatást nyújtani, mikor arra van szüksége!
    http://szupertanacsok.blog.hu/2016/...verre_es_puffadta_igy_szabadulhatsz_meg_toluk