Burgonyás ételek

A témát ebben részben 'Gasztronómia' Dark Angel hozta létre. Ekkor: 2014. január 08..

  1. Dark Angel / Guest

    Tied a szó!
     
  2. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,867
    Kapott lájkok:
    2,421
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel

    A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A 3 ek olajat keverjük össze a sóval és a paprikával. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk ütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 percig süssük. Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk össze a burgonyával, öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babért, sózzuk és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz. A tejfölt a keményítővel és 1 dl vízzel keverjük csomómentesre, és sűrítsük be a főzeléket. Reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, és ha kell sózzuk, borozzuk. A zellerrel tálaljuk, és friss petrezselyemzölddel extra frissességet adhatunk neki.[​IMG]
    Recept 2 főre:

    • 1 kg burgonya kockázva
    • 1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
    • 1 ek vaj
    • 2 ek olívaolaj
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 babérlevél
    • 5 dl alaplé vagy víz
    • 1 dl tejföl
    • 1 csapott ek étkezési keményítő
    • fél citrom reszelt héja
    • fél citrom leve
    • 30 dkg tisztított zellergumó másfél centisre kockázva
    • 3 ek olaj
    • negyed tk pirospaprika
    • késhegynyi só
    • friss petrezselyemzöld

    [​IMG]
     
  3. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,867
    Kapott lájkok:
    2,421
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    [h=2]Kakaós gombóc mák bundában[/h]


    [​IMG]



    Kakaós gombóc
    1 kg krumpli
    30 dkg liszt
    2 tojás

    Töltelék:
    kakaó
    porcukor

    Bunda:
    darált, cukrozott mák

    Elkészítés:
    Ízlés szerinti mennyiségű kakaót elkeverünk porcukorral.

    A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk majd forrón áttörjük, ha kihült összekeverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk. Ha túl lágy a tészta, akkor még teszünk hozzá lisztet.

    A tésztát fél centi vékonyra nyújtjuk, és kb 8 centis négyzetekre vágjuk. Mindegyikre teszünk egy kanál tölteléket, majd a sarkokat összefogja, és lisztes kézzel gombócokká formázzuk. Forrásban lévő sós vízben tesszük, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiemeljük, és cukrozott mákba forgatjuk.


    [​IMG]

    [​IMG]
     
  4. Termeszet /

    Csatlakozott:
    2018. július 21.
    Hozzászólások:
    45,683
    Kapott lájkok:
    253
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    RÁNTOTT KARAJ PETREZSELYMES BURGONYÁVAL

    [​IMG]


    HOZZÁVALÓK

    • 8 szelet karaj
    • bors
    • 3 db tojás
    • liszt
    • zsemlemorzsa
    • 1,5 kg burgonya
    • víz
    • 1 dl étolaj
    • 1 csomag petrezselyem

    ELKÉSZÍTÉS

    • A klopfolt karaj szeleteket, sózzuk és borsozzuk majd pár percig hagyjuk állni. Ezután a húst bepanírozzuk, azaz először megforgatjuk a lisztben, majd a sóval felvert tojásban és a zsemlemorzsában. A panírozott szeleteket forró olajban kisütjük.
    • A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és egy kerámia vagy teflon bevonatos edénybe tesszük. Ráöntjük az olajat, sózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet majd kevés vizet. Ezeket szépen összesütjük,fedő alatt pároljuk, ameddig a burgonya szemek megpuhulnak. Figyeljünk a folyadék pótlásra. Burgonya függő a hozzáadandó víz mennyisége.
     
  5. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    74,105
    Kapott lájkok:
    3,273
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Köret:

    Sajtos burgonya

    [​IMG]


    Általában szeretnénk gyorsan, finom ételeket készíteni, de ez nem mindig egyszerű. A család már unja a megszokott finomságokat, de egy háziasszonynak nincs minden nap arra ideje, hogy különleges ételekkel lepje meg a szeretteit. A sajtos burgonya azonban egy igazán ínycsiklandó finomság, ami pillanatok alatt elkészíthető és szinte bármilyen húsos étel mellé kínálhatjuk. Tetszés szerint fűszerezhetjük, akár enyhén csípős is lehet.

    Hozzávalók:

    • 7 nagyobb burgonya
    • 70 g vaj
    • 70 g sajt
    • zöldpetrezselyem
    • bors
    Elkészítés:
    A burgonyát hámozzuk meg, mossuk meg és vagdossuk be, de ne vágjuk teljesen át.


    Egy sütőformát kenjünk ki olajjal és tegyük bele a burgonyákat, fűszerezzük és mindegyikre tegyünk egy kis darab vajat. 190 fokos sütőben süssük 35 percig.
    [​IMG]

    Vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a reszelt sajttal és süssük még körülbelül 15 percet. A vaj és a sajt a burgonya mélyedéseibe kerül és ettől lesz olyan ellenállhatatlanul finom.

    Felaprított zöldpetrezselyemmel megszórva kínáljuk.
    Jó étvágyat!
     
    • Hasznos Hasznos x 1
  6. CF dealer / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2011. június 15.
    Hozzászólások:
    21,288
    Kapott lájkok:
    1,192
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Lakhely :
    deutschland
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    naggyon fínom :)
     
    • Barátságos Barátságos x 1