Fűszernövények

A témát ebben részben 'Gasztronómia' klarensz hozta létre. Ekkor: 2014. március 04..

  1. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Fűszernövények a falon - a kertben és a konyhában.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  2. Termeszet /

    Csatlakozott:
    2018. július 21.
    Hozzászólások:
    45,737
    Kapott lájkok:
    273
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Minden háziasszony tudja, hogy a friss fűszereknek van a legjobb aromájuk, és ezekkel lehet a legfinomabb ételeket elkészíteni. Fűszereket és gyógynövényeket termeszteni megint egyre divatosabb, és ha kertünk nincs is, sokukat a teraszon, erkélyen is tarthatjuk: a megfelelő helyre téve ugyanolyan jó illatuk lesz, és az értékes anyagok is kialakulnak bennük.

    Kezdjük a legismertebb, és a legkedveltebb félcserjével, a levendulával (Lavandula angustifolia). Illata jellegzetesen üde, átható, édeskés. Illóolaját sokféleképpen használják: az aromaterápiában nyugtató, stresszoldó, lazító hatása miatt alkalmazzák. Teát is főzhetünk belőle, és fürdővízbe is önthetjük. A szárított virágos hajtás jó a lakás illatosítására pot-pourri formájában, vagy kis vászonzacskóba kötve molyok elriasztására. A közönséges levendula (L. angustifolia) egységes, visszafogott virágával szép lila színfoltot ad, a francia levendula (L. stoechas) levélzete ezüstös, virágzatát a csúcsán 2-3 színes fellevélből álló korona teszi különlegessé. Az angol levendulát (L. intermedia) ipari célokra használják. Kertünkben rózsák és más, levéltetvek által könnyen megtámadható növények közé ültetve elriasztja a kártevőket, és dekoratív szegélynövény ágyások szélére is.

    [​IMG]

    A magyar konyha egyik alapvető fűszerévé vált a Földközi-tenger vidékéről származó nemes babér (Laurus nobilis). Ennek legtöbbször a levelét használjuk, nálunk még leginkább szárított formában. Pedig a cserépbe ültetett, és télen világos, fagymentes helyen (4-12°C), tartott babér nemcsak sokoldalú fűszer, hanem magas a díszítőértéke is.

    Mediterrán ételek elengedhetetlen ízesítői a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, és az oregano vagy szurokfű. Ezek a növények napos helyre valók, tegyük déli-nyugati fekvésű kertrészbe vagy teraszra. Szárazságtűrők, ezért rosszul tűrik a pangóvizet, jó vízáteresztésű talajra van szükségük, és az edényük legyen alul lyukas. Érdemes egy réteg kavicsot, agyaggranulátumot, vagy homokot tenni az edény aljára, és erre terítsünk fátyolfóliát, hogy a föld ne mosódjon ki.


    [​IMG]

    A rozmaring (Rosmarinus officinalis) a mediterrán területekről származó, nálunk régóta kedvelt félcserje. Népszerű kesernyés aromája és kámforos illata miatt. Használhatjuk gombás ételek, mártások, töltelékek, grillezett húsok, köretek ízesítésére. Illatosítja a fürdővizet, és ha forrázatot készítünk belőle, az idegnyugtató, gyomorerősítő hatású. A kakukkfű(Thymus sp.) apró levelű, párnás félcserje, sokféle színű változattal (különlegesség a citromillatú kakukkfű - Thymus citriodorus). Jó gyomornyugtató hatása miatt nehezen emészthető ételekbe tehetjük (töltött káposzta, vadhúsos ételek, stb.). Népszerű félcserje az orvosi zsálya (Salvia officinalis), és fajtái. Óvatosan használva fűszerezhetünk vele zsíros húsételeket (kacsa-, liba-, pulyka- és vadhúsokat). A kertbe ültetve, vagy cserépben nevelve a zöld alapfajon kívül használhatunk bordó levelű (Purpurascens), sárgatarka (Icterina) vagy akár három színű foltos: zöld, bordó és fehér levélszélű (Tricolor) fajtát is.

    [​IMG]
    1. Nemes babér , 2. Francia levendula, 3. Citromfű, 4. Rozmaring, 5. Jázminpakóca (sztívia), 6. Francia levendula, 7. Kakukkfű, 8. Sárgatarka zsálya, 9. Citromillatú kakukkfű fajta, 10. Rozmaring fajta, 11. Orvosi zsálya, 12. Fehértarka kakukkfű fajta, 13. Bazsalikom, 14. Hamvas cipruska, 15. Borsmenta


    Nedvesebb közeget, kicsit több vizet kedvel a bazsalikom, a menta és az oregano. Ezek is igénylik a napos fekvést, de leveleik mutatják, ha öntöznünk kell őket. A bazsalikom (Ocimum basilicum) élénkzöld levelű egyéves lágyszárú, jellegzetes édeskés, borsos illatát sok illóolaj alkotja. Izgató hatása miatt afrodiziákumként is használják. Az oregano (szurokfű, Origanum vulgare) kis, zöld levelű, egyéves növény, édeskés, jellegzetes illattal. A spanyol és az olasz konyha kötelező eleme. A mentának számtalan fajtája ismert, a borsmenta levelét elrágcsálva jól ismert mentolos ízt érzünk. Gyógynövényként görcsoldó, hasi puffadást csökkentő hatása ismert. Egzotikus íze miatt sokszor használják gyümölcssalátákhoz, fagylaltokhoz, koktélokhoz. Félárnyékos helyet kedvel. Az ugyancsak szárazságkedvelő, és széleskörűen felhasználható citromfű (Melissa officinalis) a mentához hasonlóan erősen terjedő tövű, úgyhogy ezeket körbekerített területre vagy edénybe ültessük.

    [​IMG]

    Különleges érdekesség a nálunk még kevéssé használt jázminpakóca vagy sztívia (Stevia rebaudiana), aminek a levelében található édesítő anyagok kivonata 300-szor édesebb, mint az azonos mennyiségű cukoré. Ráadásul cukorbetegek is fogyaszthatják, és nem okoz fogszuvasodást. Az élő növényként tartott sztívia tavasztól őszig a szabadban vagy az ablakban tartható napfényes helyen. Szereti a magas páratartalmat és hőmérsékletet, ezért a konyhaablakban teleltethető. Főzésnél jól használhatjuk, mert az édesítő anyagok nem bomlanak le a melegítés hatására. Szárított leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni negyedórát, 2dl vízhez egy evőkanálnyi levélmorzsát. A forrázat nagyon édes, tartsuk hűtőben, és csak kis adagokban használjuk. Szájfertőzések, influenza, és gombás betegségek során hatékonyan segíti a gyógyulást.



    https://www.fitoland.hu/kerteszeti_tanacsok/96
     
Címkék :