GOMBALEVES GALUSKÁVAL HOZZÁVALÓK A leveshez: 25 dkg gomba 2 db sárgarépa 2 db petrezselyem gyökér 1 fej hagyma 4 db burgonya víz só olaj őrölt piros paprika vegeta 1 csipet őrölt bors A galuskához: 5 ek liszt 1 db tojás só ELKÉSZÍTÉS Olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a felkockázott gombát ezeket összepirítjuk. Mikor szépen összefonnyadtak, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket megszórjuk őrölt piros paprikával, sóval, vegetával, borssal és összeforgatjuk. Ezután felöntjük vízzel és felforraljuk. Mikor már szinte minden zöldség puha elkészítjük a galuskát. Egy tálba lisztet teszünk, majd hozzá adunk egy tojást, sót és fokozatos víz hozzáadásával nokedli tésztát kavarunk belőle. A nokedlitésztát forrásba lévő vízbe szaggatjuk, majd leszűrjük és hozzáadjuk a kész leveshez. Igény szerint a nokedlit közvetlenül a levesbe is szaggathatjuk.
Songoku bomba, a gyerekbarát töltött zsömle Hozzávalók 4dbzsemle 8dkgsonka 1dobozgomba konzerv 1dobozkukorica konzerv 1fejlila hagyma 10dkgtrappista sajt 3dlhabtejszín 2dltej 1ekliszt 2gerezdfokhagyma só bors petrezselyem 1ekolaj Elkészítés A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kézzel kiszedjük. Felaprítjuk a hagymákat és a sonkát. 5-10 perc alatt egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát, a sonkát, a fokhagymát és a gombát, közben pedig hozzáadjuk a kukoricát és a fűszereket, majd felöntjük a tejszínnel és összerottyantjuk. Közben habarást készítünk; a tejet a liszttel elkeverjük, majd beleöntjük a serpenyőbe. Ezután beleforgatjuk a sajt 2/3-át és nagyjából egy perc alatt összefőzzük. Az elkészült tölteléket belekanalazzuk a zsemlékbe, megszórjuk a maradék sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ezután a kis tölött Songoku bombák tetejét megszórjuk még egy pici sajttal, majd néhány percre visszatesszük még a sütőbe, hogy szépen rápiruljon. https://www.mindmegette.hu/songoku-bomba.recept/
Gombaleves óriásnokedlivel Hozzávalók olaj 1fejvöröshagyma 50dkgcsiperke gomba 2szálsárgarépa 1szálfehérrépa 0.5fejzeller őrölt pirospaprika só bors A nokedlihez: 3ekliszt 1ekvaj 1dbtojás só víz Elkészítés A gombaleveshez az olajat felforrósítjuk, az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük párolni rajta, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a felkarikázott répát, fehérrépát és a kockára vágott zellert és együtt pároljuk. Amikor a gomba összeesett, megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk és felöntjük vízzel. Lefedjük és addig főzzük (kb 25 perc), amíg a zöldségek puhulni kezdenek. Ameddig fő a leves, elkészítjük a nokedlit. A lisztet simára keverjük a vajjal, a tojással, a sóval és a vízzel. Keményebb állagúra készítjük a tésztát. Amikor a zöldségek átpuhultak a nokedlit egy deszkáról késsel a levesbe szaggatjuk és kb 4 percig főzzük. https://www.mindmegette.hu/gombaleves-oriasnokedlivel.recept/
Gombapörkölt hagyományosan Hozzávalók 50dkggomba 2fejvöröshagyma 1ekpirospaprika 1.5ekzsír só friss petrezselyem Elkészítés A gombapörkölt elkészítéséhez a gomba szárát kiszedjük, a kalapját felcsíkozzuk (ha nagy a gombafej, előbb félbe vágjuk, és úgy csíkozzuk fel). Egy edényben zsírt olvasztunk, rádobuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, majd lassú tűzön üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, összeleverjük, majd 1-1,5 dl forróvízzel felöntve, fedő alatt, közepes lángon, kb. fél óra alatt puhára főzzük. Ha úgy látjuk, a szaft nem elég sűrű, fedő nélkül további 10 percig főzzük. Ha kész apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük, majd összekeverjük. Nokedlivel tálaljuk. https://www.mindmegette.hu/gombaporkolt-hagyomanyosan.recept/
Gombás fasírt leveles tésztában Hozzávalók A fasírthoz: 1dbvöröshagyma olaj 25dkgcsiperke gomba 50dkgsertés darált hús 1dbzsemle 1dbtojás 3gerezdfokhagyma 1csokpetrezselyem 1ekzsemlemorzsa só bors Továbbá: 2csomfriss leveles tészta 1dbtojás szezámmag Elkészítés A gombás fasírt leveles tésztában elkészítéséhez a finomra vágott hagymát egy kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát és jól lepirítjuk. A húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vízben ázott és alaposan kinyomkodott zsemlét, a pirított gombát, a tojást, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet és a zsemlemorzsát, ezután ízesítjük sóval, borssal és jól összekeverjük. A leveles tésztát kitekerjük, a széleit megkenjük enyhén felvert tojással, majd a közepére egy csíkban eloszlatjuk a húsos massza felét. A tészta két szélét behajtjuk, a szabadon maradt tésztát pedig a masszára hajtjuk, ezután olajjal kikent tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Így járunk el a másik adaggal is. Megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk szezámmaggal. 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, ezután visszavéve a hőfokot 180 fokra további 30 perc alatt készre sütjük. https://www.mindmegette.hu/gombas-fasirt-leveles-tesztaban.recept/
Szecsuáni gombás sült csirkemell Hozzávalók 50dkgcsirkemell 50dkggomba 1csomújhagyma 2gerezdfokhagyma 10dkgzöldborsó 5ekolívaolaj 2dbcsilipaprika 1tkbarna cukor 1ekcitromlé 3ekszójaszósz 1tkkukoricaliszt só Elkészítés A szecsuáni gombás sült csirkemell elkészítéséhez a csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd kisebb kockákra felvágjuk. A gombát ízlés szerint felszeleteljük. Az újhagymát felvágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. A zöldborsót megfőzzük, majd leszűrjük. Egy wokba (vagy serpenyőbe) beleöntjük az olajat, majd felhevítjük. Ezután rögtön beletesszük a feldarabolt csirkemellet és a csilit, majd 6-8 perc alatt fehéredésig pirítjuk. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a vékonyra felszeletelt újhagymát, pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra felvágott fokhagymát is. Ezután hozzáadjuk a gombát, ízlés szerint sózzuk, és pároljuk pár percig, majd hozzáadjuk a külön megfőzött zöldborsót, és megszórjuk a barna cukorral. 1 percig pároljuk, majd beletesszük az elősütött csirkemellet és összekeverjük. Egy tálkában összekeverjük a citromlevet a szójaszósszal, kukoricaliszttel és 1 dl vízzel, majd ráöntjük a zöldséges-csirkemellre. Összekeverjük, majd felforraljuk. Tálaláskor a zöldséges-sült csirkemellet ízlés szerint rizzsel kínáljuk. https://www.mindmegette.hu/szecsuani-sult-csirkemell-gomba.recept/