Házassági Szerződés

A témát ebben részben 'Általános beszélgetések' zörgőfürge hozta létre. Ekkor: 2015. augusztus 15..

1. kecsi /

Kapott lájkok:
    529
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
  2. zörgőfürge /

Kapott lájkok:
    684
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Én ezzel tudok azonosulni!Amikor mi összeházasodtunk a feleségemmel,eszünkbe sem jutott volna ilyen szerződést kötni.Hogy miért?A válasz nagyon egyszerű!Mert mindketten szinte nulla vagyonnal indultunk neki az életnek.Nos ebben az esetben nem hinném,hogy értelme lett volna bármilyen házassági szerződést íratni.

3. kecsi /

Kapott lájkok:
    529
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Apró változás a Polgári Törvénykönyvben:
    * 2 év élettársi kapcsolat után a felek házastársnak minősülnek
    * házassági szerződés = vagyonközösség a házastársak között
    Viszont:
    - Házassági szerzõdés, különvagyon, Ügyvéd, új PTK.
    www.mohos-ugyved.hu/7098
    - akár évekkel az esküvő után is köthető
    Nos, ez utóbbi mondat a logikai paradoxon alapja:
    - akár évekkel az esküvő után is köthető
    Az ilyen személyek:
    # esküvőt kötnek egymással
    # vagyonközösséget hoznak létre
    # összeházasodott személyek házassági szerződése a közös vagyon megosztásáról szól
    # nagyjából a közösen bevitt vagyon felosztásának dokumentált megosztása és ezen adatok rögzítése
    Na de eltelik 2 esztendő és a házassági szerződéssel egybekelt személyek élettársi kapcsolata házasságnak minősül át.
    Nagyjából van értelme, de semmi haszna, ha csak azonnal el nem válnak!

4. BudaésPest /

Kapott lájkok:
    212
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Szerződés az kell. Anélkül meg se mozdulok :tef161:
    Nem akarom a vagyonom felét odaadni senkinek :tef161:

Jó lehet itt fikázni jó de ha szeretitek egymást bla bla bla....
    Új hírt közlök.
    Az emberek változnak.
    Az emberek hazudnak.
    Még még lehet sorolni...
    Mindenki védje a saját tulajdonát, nem kell egyből megszabadulni a cuccaid felétől.

5. kecsi /

Kapott lájkok:
    529
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Vagyonod felétől mindenképpen.
    Ja, ennél többet kívánsz rögzíteni szerződésileg :tef344:
    A házasságkötéskor a felek által bevitt tulajdon közössé válik.
    Amennyiben aránytalan különbségek vannak: akkor is.
    Bírói úton lehet róla egyezkedni: ezt hívják válópernek.
    Nagyon nehéz viszont "kisemmizni" egy nincstelen feleséget, aki azt mondja: a házasságkötés által jogosultsága keletkezett a vagyon fele részére.
    Ezért húzódik néhány válóper akár évekig is.

6. susamama / TorrentMasters kapcsolattartó

Kapott lájkok:
    72
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Foglalkozás:
    ápoló
    Lakhely :
    Budapest
    Pontosan erről szól a házassági szerződés. Kisemmizni? Miből? Nem keletkezett jogosultsága, ugyanis aláírja ő is a szerződést, ezzel magára nézve kötelező érvényűnek ismeri el, hogy a férfi vagyonához nincs köze

7. BudaésPest /

Kapott lájkok:
    212
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Hát én úgy tudom szerződésbe fektetik le, hogy ki mit visz be...
    Magyarul akkor ami az enyém az enyém is marad.
    Pl. nekem van egy házam, de neki semmije nincs, akkor hülye lennék nem írni szerződést erről.

8. kecsi /

Kapott lájkok:
    529
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Mindenkinek igaza van, és senkinek sem.

4:38. § [A házastárs különvagyona]

(1) A házastárs különvagyonához tartozik

a) a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;
    b) a házastársi vagyonközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy és részére nyújtott ingyenes juttatás;
    c) a házastársat mint a szellemi tulajdon létrehozóját megillető vagyoni jog, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;
    d) a személyét ért sérelemért kapott juttatás;
    e) a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá
    f) a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

(2) A különvagyonnak az a haszna, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, közös vagyon.

(3) Az a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után közös vagyonná válik.

Van viszont még másik törvény is:

1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról

2. A házassági vagyonjog

27. § (1) A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Közös vagyon továbbá a feltalálót, újítót, a szerzőt és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megillető esedékes díj.
    (2) A házasulók a házasságkötés előtt, valamint a házastársak az egymás közötti vagyoni viszonyaikat - a házassági életközösség tartamára - szerződéssel rendezhetik. A szerződésben e törvény rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg, hogy mely vagyon kerül a közös-, illetőleg a különvagyonba.
    (3) A szerződés érvényességéhez annak közokiratba vagy jogi képviselő által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges. Ez a rendelkezés nem vonatkozik ingó dolgok ajándékozására, ha az ajándék átadása megtörtént, valamint az életközösség megszakadása után a házastársi közös vagyon megosztása tárgyában létrejött megállapodásra.
    (4) A házastársak a harmadik személlyel kötött ügyleteik során kötelesek tájékoztatást adni arról, ha a szerződéssel érintett vagyontárgy valamelyikük különvagyonába tartozik.
    28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:
    a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
    b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
    c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
    d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
    (2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.
    (3)30
    29. § (1) A vagyonközösséghez tartozó tárgyakat rendeltetésük szerint mindegyik házastárs használhatja.
    (2) A vagyonközösséghez tartozó tárgyakat a házastársak közösen jogosultak kezelni. Mindegyik házastárs kívánhatja, hogy a másik járuljon hozzá azokhoz az intézkedésekhez, amelyek a vagyonközösséghez tartozó tárgy fenntartása vagy értékcsökkenésének elkerülése végett szükségesek.
    (3) A vagyonközösséghez tartozó tárgyak fenntartásával és kezelésével járó költségeket elsősorban a közös vagyonból kell fedezni, ha pedig az erre nem elegendő, a házastársak kötelesek a költséghez különvagyonukból arányosan hozzájárulni.
    30. § (1) A vagyonközösség fennállása alatt, továbbá a házassági életközösség megszűnésétől a közös vagyon megosztásáig terjedő időben csak a házastársak közös egyetértésével lehet a vagyonközösséghez tartozó tárgyakat elidegeníteni vagy általában olyan vagyonjogi rendelkezést tenni, amely nem a házastársak különvagyonára vonatkozik.
    (2) Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. Ha azonban a házastárs az ügyletet a mindennapi élet szükségleteinek fedezése körében kötötte, a másik házastárs csak akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha az ügylet megkötése ellen az ügyletkötő harmadik személynél előzőleg kifejezetten tiltakozott.
    (3) Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.
    (4) A házastárs olyan tartozásáért, amely az előbbi rendelkezések szerint nem mindkét házastársat terheli, mind különvagyonával, mind a közös vagyonból reá eső résszel felel.
    (5)31 Az egyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt kötött ügylethez a másik házastárs részéről megkívánt hozzájárulás nincs alakszerűséghez kötve.
    31. § (1) A vagyonközösséget a házassági életközösség fennállása alatt a bíróság fontos okból bármelyik házastárs kérelmére megszüntetheti.
    (2) A házassági életközösség megszűnésekor a vagyonközösség véget ér, és bármelyik házastárs követelheti a közös vagyon megosztását. Ennek során igényelni lehet a közös vagyonból a különvagyonba, illetőleg a különvagyonból a közös vagyonba történt beruházások, továbbá a kezelési és a fenntartási költségek megtérítését is. Nincs helye megtérítésnek, ha a kiadás a lemondás szándékával történt. A közös életvitel körében elhasznált vagy felélt különvagyon megtérítésének csak különösen indokolt esetben van helye.
    (3) A házastársak vagyonrészét a házassági életközösség megszűnésekor meglevő közös vagyonból lehetőleg természetben kell kiadni. Ugyancsak természetben kell kiadni a házassági életközösség megszűnésekor meglevő különvagyont is. Amennyiben ez bármely okból nem lehetséges, vagy számottevő értékcsökkenéssel járna, a megosztás módját vita esetében a bíróság állapítja meg.
    (4) A hiányzó közös, illetőleg különvagyon megtérítésének nincs helye, ha a házassági életközösség megszűnésekor nincs közös vagyon és a megtérítésre köteles félnek különvagyona sincs.
    (5)32 A házastársak közötti vagyoni viszonyokra (házassági vagyonjogi szerződés, a házastársi közös vagyon megosztására vonatkozó egyezség, a közös lakás használatában történő megállapodás stb.) a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit is megfelelően alkalmazni kell. A bíróságnak gondoskodnia kell arról, hogy a vagyoni igények rendezésénél egyik házastárs se jusson méltánytalan vagyoni előnyhöz.

A harmadikat - úgy mint 2 év élettársai kapcsolat, együttélés ténye legalább 2 tanúval bizonyított, akkor:
    a PTK szerint közös vagyon a ház, amelyben laktak.
    Nos ezért van a válóper - amely során tisztázzák, hogy történt-e más jellegű megállapodás a házastársak között.
    Pl.:
    - házassági szerződés
    - haszonélvezeti jog szüleik részéről
    - hitel, kölcsön, törlesztőrészlet, banki / és vagy földhivatali tulajdonlapi bejegyzés
    - egyéb szerződések

Amennyiben én most megházasodnék és abba a házba vinném feleségemet, amelyben özvegy Édesanyámmal élek: a válás után 1/2 ingatlanon osztozkodhatnánk, amelyre Édesanyámnak holtáig tartó haszonélvezeti joga van.
    Mivel a feleségem: meglévő vagyontárgyaim fele megilleti (megilletné... ha nem volna haszonélvezeti jog a világon).

Félig rosszul írtam!

* 2 év együttélés után = házasságnak minődül
    * 5 év házassági életközösség után közös vagyonná válik az a ház is, amely a férj / feleség saját-saját szerzeménye

Nos, ez a téma megér egy misét!

9. zörgőfürge /

Kapott lájkok:
    684
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Kösz kecsi ez mindent megmagyaráz.:tef293:.Rendesen utánajártál.[​IMG]

10. getkidi / Guest

Ha összeházasodól valakivel akkor köteles vagy vele maradni halálodig

11. Janus / Katalizátor

Kapott lájkok:
    312
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Nem vagyok házasságpárti, de szerintem egy szerződés teljesen szembe megy mindazzal, amiről a házasság szólna. Csinálunk egy kitételt, hogy házasság, de ezt és ezt nem kérem a csomagból? Ez olyan mint a nyitott házasság: minden úgy, mint egyébként, de mindenki azzal fekszik le, akivel akar.
    Netán ebből is kellenének díjcsomagok? Az ember szépen összeválogatja, mi is legyen benne? :tef161: Esetleg lehetne lejáratos változat,csak öt évig tart stb.
    Ha házasodni akarsz, akkor használd az eredetit! :tef318:

12. BudaésPest /

Kapott lájkok:
    212
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Janus tudod van olyan aki nem akar megszabadulni a cuccai felétől.
    Régen még rendben volt valamennyire, de manapság azért nehéz nem olyan csajt találni aki nem a pénzre megy.

13. Janus / Katalizátor

Kapott lájkok:
    312
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Szóval kompromisszum? Nem bízol benne, de nincs más (jobb), ezért belevágsz vele a házasságba, de fenntartásokkal?

14. balage / Konglomerátor

Kapott lájkok:
    624
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Foglalkozás:
    IT
    Lakhely :
    Valahol Európában
    Én nem tudom elképzelni, hogy kötnék vagy aláírnék (nem is tettük). Már a házasságkötéskor arra készüljek, hogy mi lesz, ha majd elhagy? Ha ekkora a bizalom/hit a másikban, akkor minek egyáltalán összeházasodni?
    Mondjuk ha én lennék Andy Vajna, akkor bármennyire is szép vagyok és érzelmes, stb, lehet, hogy én is kötnék. De szerencsére nem vagyok :tef161:

15. guzu / Pedálozó

Kapott lájkok:
    1,061
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Lakhely :
    Budapest
    Teljesen egyet értek az előttem szólókkal !
    Nem hiszem hogy az ilyen párkapcsolat gondtalan lehet,akinek a fejében a kapcsolat előtt ez megfogalmazódik az képes a másik szemére vetni az anyagi különbséget akár nap mint nap.

16. zeeed / Barátkozó

Kapott lájkok:
    750
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Lakhely :
    Borsod Megye
    Én úgy jártam nemrég hogy majdnem elváltunk a feleségemmel.van egy fiam is.Mindegy hogy ki hibájából történt volna a dolog a bíróság a fiamat a feleségemnek itélte volna meg..Én vidéken élek egy nagy családi házban..mikkor megvettük az én részemről kaptunk támogatást.a ház le volt pukkanva..évekig azon dolgoztam hogy szép legyen..több milliómba volt..benne van az egész életem ,az egész életem hite..és mégsem lett volna az enyém...ez azért elgondolkoztatott..Nem támogatom a szerződést.de ha az ember melléfog 15 év házasság után akkor egy életre padlóra kerülhet ahonét már nem biztos hogy van visszaút..

17. BudaésPest /

Kapott lájkok:
    212
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Nagyon rossz szemszögből nézitek, honnan tudjátok 10-20év múlva mi lesz?
    Elrontja a házasságot? Azért, mert mindkét fél megakarja tartani a vagyonát? Mai világba teljesen normális egyre több ember van aki csak a pénzre megy.... és ez csak egy része van amikor csak bekövetkezik a legrosszabb.
    Rokonom úgy járt, hogy a vállalkozásba és a házba súlyos milliókat ölt a férje megcsalta és hopp vitt mindent a férj váláskor, mert nem akarták elbaszni szerződéssel...
    Nem lehet tudni mi lesz vagy később mennyire lesz pénzes az ember vagy épp nem vagy a partnere.
    Azért, mert a vagyon 2 felé oszlik attól még közösen vannak meghozva a döntések, a vásárlások, a költségek stb....

18. Janus / Katalizátor

Kapott lájkok:
    312
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Nincs gond, ha nem akarsz vagyonmegosztást, de akkor ne házasodj. Senki nem akarja, hogy nincstelen légy. Együttélve is szép az élet. :tef344:

19. BudaésPest /

Kapott lájkok:
    212
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Annyira azért nem is akarok :tef161:

20. balage / Konglomerátor

Kapott lájkok:
    624
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Foglalkozás:
    IT
    Lakhely :
    Valahol Európában
    Ez a te véleményed (amit egyébként tiszteletben tartok), de én véleményem más. Nem hiszem, hogy ebben a kérdésben van megfellebbezhetetlen igazság. Mi 18 éve vagyunk együtt, 4 gyerek után, részemről nem volt elhibázott döntés, hogy nem kötöttünk házassági szerződést.