Születési név James Francis Cameron Becenév Iron Jim Születési idő 1954. augusztus 16. Születési hely Kapuskasing, Ontario, Canada Foglalkozás Rendezõ, Producer, Író Családi állapot nős, 4 gyermek Partner Suzy Amis Magasság 188 cm Eredeti hajszín szőke Szemszín kékeszöld Csillagjegy Oroszlán Linkek IMDB-adatlap Twitter-oldal James Cameron 1954. augusztus 16-án született Kapuskasing-ban, Kanadában. Apja, Phillip Cameron villamosmérnök volt, anyja, Shirley pedig ápolónő. James az Ontario-beli Chippawában nőtt fel. Bátyja, Mike később kaszkadőr lett, testvére filmjeiben is szerepelt. A család 1971-ben a kaliforniai Brea-ba költözött. James a Call State-Fullerton Egyetem fizika szakára járt. A filmek iránti rajongása miatt minden alkalmat megragadott, hogy az UCLA filmarchívumát látogassa. A diploma megszerzése után teherautósofőrként kezdett dolgozni. 1977-ben megnézte George Lucas sikeres filmjét, a Star Warst, és elhatározta, hogy a filmek világában szeretne elhelyezkedni. Először forgatókönyvíró volt, majd művészeti rendezőként működött közre olyan filmekben, mint a Csata a csillagokon túl (1980) és a Menekülés New Yorkból (1981). Roger Corman mellett tanult. Corman ajánlására kapta első rendezői megbízását 1981-ben , a Piranha 2: Repülő gyilkosok-ban. Állítólag ő volt a forgatókönyv írója is, H. A. Milton néven. A forgatás Jamaicában zajlott, szörnyű körülmények közt. A film nem meglepően megbukott, maga a rendező sem várt mást. James ötször nősült. Első felesége Sharon Williams volt, pletykák szerint róla mintázta a Terminátor-film számára Sarah Connor alakját. 1978-ban házasodtak össze és 1989-ben váltak el. Ezután Gale Ann Hurd producernő nyerte el James tetszését. Házasságuk 1985-től 1989-ig tartott. Harmadik felesége Kathryn Bigelow lett, aki szintén rendezéssel foglalkozik. 1989 és 1991 között voltak együtt és barátságban váltak el. Ezután Linda Hamilton jött, akivel sokáig együtt élt és csak 1997-ben vette el. Egy gyerekük született. Két év után azonban elváltak és 2000-ben James már Suzy Amist vette feleségül, aki három gyermekkel ajándékozta meg. Filmográfia 2017 Battle Angel (pre-production) 2014 Untitled James Cameron/3D Diving Documentary (documentary) (post-production) 2009 Avatar 2005 A mélység szülöttei (documentary) 2003 A Titanic szellemei (documentary short) 2002 Expedition: Bismarck (TV documentary) 2002 Sötét angyal (TV series) – Freak Nation (2002) 2001 Earthship.TV (TV movie) 1997 Titanic 1996 T2 3-D: Battle Across Time (short) 1994 Két tűz között 1991 Terminátor 2. - Az ítélet napja 1989 A mélység titka 1988 Reach (TV short) 1986 A bolygó neve: Halál 1985 This Time It's War (video documentary short) 1984 Terminátor - A halálosztó 1981 Piranha 2. - Repülő gyilkosok 1978 Xenogenesis (short)
Nekem első élményem A bolygó neve halál, még csak alig barátkoztam az ilyesmi támával , bevallom picikét féltem és irtóztam...aztán hamar megszoktam és megkedveltem. Terminátort csak később láttam...aztán szerre a többit is, Mélység titka, Titanic, És az Avatar ...nos ezt legalább 3-szor is láttam .Kedvenceim a Titanic és az Avatar tőle. Cameron felépítette a hajó mását, egy medencét készíttetett, és a filmben lévő mélytengeri felvételeket is maga vette fel egy orosz kutatócsoport közreműködésével. Tehát minden, ami a filmben van, azt a rendező / forgatókönyvíró maga hozta össze. Így nem csoda, hogy ekkorára duzzadt a költségvetés. A világsiker, a díjeső nem kerülte el a monumentális produkciót. A 1998-as Oscar-díj átadó tuti befutója lett a maga szerény 11 kategóriában kapott szobrocskájával. Üdv a Pandórán. )