Napraforgó Hozzávalók a tésztához: - 50 dkg liszt - 1 tojás - 140 g joghurt (vagy kefir) - 3 evőkanál olaj - 1,5 teáskanál só - 1 evőkanál cukor - kb. 1,8 dl langyos víz - 2 dkg élesztő + a tetejére a lekenéshez 1 tojás - szezámmag A sonkás töltelékhez: - 30 dkg sonka - 2 evőkanál tejföl - 1 teáskanál mustár - 5-7 dkg reszelt trappista sajt - 2 szál újhagyma vagy 1 közepes fej vöröshagyma - só, őrölt bors ízlés szerint A töltelék készítése közben lehet kóstolni és ízlés szerint ízesítsük a mustárral és tejföllel is. A fokhagymás-vajas töltelékhez: - 5 dkg puha vaj - 3 gerezd fokhagyma - só, őrölt bors ízlés szerint Elkészítés: 1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük a tésztát. 2. A sonkás töltelékhez a sonkát ledaráljuk (vagy nagyon apróra vágjuk), a hagymát apróra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt ízlés szerint elkészítjük. 3. A fokhagymás-vajas töltelékhez a puha vajat a sóval és borssal összekeverjük. 4. Amikor a tészta megkelt, 4 egyforma kerek cipót gömbölyítünk belőle. Az egyiket kinyújtjuk kör alakúra és 2-3 mm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük és megkenjük a sonkás töltelékkel. Kinyújtjuk a másik cipót is, befedjük vele a tölteléket. 5. Egy poharat lisztbe mártunk és picit benyomjuk vele a tészta közepét (de ne lyukasszuk át a tésztát). Majd pizzavágóval egyforma cikkekre szeleteljük a kört (a tésztát), és minden szeletet kétszer vagy háromszor megtekerünk. A másik két cipót is ugyanígy kinyújtjuk és elkészítjük, csak fokhagymás-vajas töltelékkel kenjük meg. 6. Kb. 20 percet pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük a tetejét és a közepét megszórjuk szezámmaggal. 7. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük (vagy amíg szépen kezd pirulni a teteje). 8. Amikor megsült, 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Langyosan vagy hidegen is fogyasztható egy pohár tej vagy tea kíséretében... vagy csak magában.
30 PERCES CSÖRÖGEFÁNK HOZZÁVALÓK 50 dkg liszt 1/2 csomag sütőpor 1 csipet só 3 ek kristálycukor 1 db tojás 1 pohár tejföl (kis poharas) étolaj porcukor ELKÉSZÍTÉS A lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot, a tojást és a tejfölt összekeverjük. Ha túl híg lesz a tészta, akkor nyugodtan adhatunk még hozzá lisztet. A lényeg, hogy ne legyen se túl ragadós, se túl száraz a tészta. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és derelye- vagy pizzavágóval feldaraboljuk, közepébe vágást teszünk. A tésztát forró olajban kisütjük és porcukorral megszórjuk.