Koman: Még Egyszer Nem Veszthettem El Fél Évet

A témát ebben részben 'Sport Hírek!' SuperMario56 hozta létre. Ekkor: 2015. február 09..

1. SuperMario56 /

Kapott lájkok:
    2,079
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Koman Vladimir kilenc év után igazolt ismét Magyarországra. Még csak 25 éves, de már számos klubváltáson túl van, az utóbbi fél évben viszont egyáltalán nem talált csapatot magának, nemrég a Diósgyőr dobott neki mentőövet. Az egykori U20-as vb-bronzérmest a csapat törökországi alapozásán értük el telefonon.

"Gondosan felépítettük az edzésmunkámat, nem csapok bele a lecsóba úgy, ahogy a többiek. A mostani edzéssel sem volt probléma" - mondta az Origónak a 36-szoros magyar válogatott Koman Vladimir, akinek több mint fél évig, tavaly nyár óta nem volt klubja.

A diósgyőri keret tagjai hajnali fél négykor keltek, majd 13 órán át utaztak a törökországi edzőtáborba, ez azonban nem viselte meg Komant, hiszen az utolsó két klubjánál orosz távolságokon edződött. "Az utazás rendesen bennem van, hetente kétszer repkedtem eddig is."

Tavasztól a repüléssel pont nem kell foglalkoznia, helyette elkezdhet barátkozni az NB I-gyel, ahová kilenc év után tér vissza. A Haladás-nevelésű játékos legutóbb 16 évesen játszott magyar bajnokit, a másodosztályban: "Jó érzés hazajönni, már vágytam arra, hogy végre tartozzam valahová. Még nem tudom igazán felmérni, milyen most az itthoni edzéskultúra, sok minden megváltozott."

Koman a visszatért
    Forrás: MTI/Vajda János

"Tavaly azért bontottam fel a szerződésemet az Uralnál, mert már megvolt a biztos helyem" - mondja arról, hogyan maradt fél évre csapat nélkül. "Végül mégsem lett az egészből semmi. Később is folyamatosan jöttek a megkeresések, de nem sikerült végigvinni a dolgokat, mígnem egy szép napon lezárult az átigazolási időszak, így elvesztettem fél évet. Bár szabadügynökké, azaz ingyen igazolhatóvá váltam, ilyen játékosból nagyon sok van."

Még egyszer nem lehetett kihagyni fél évet
    A DVTK már tavaly is megkereste, de akkor Komannak külföldi kérői voltak. Ezúttal viszont – ahogy Árki Gábor sportigazgató elmondta – lényegében két-három óra alatt meg tudtak állapodni. "Most már nem engedhettem meg magamnak, hogy újabb fél évre klub nélkül maradjak" – kommentálta a gyorsaságot Koman, megjegyezve, hogy kérdezősködött a csapatot jól ismerőknél, és mindenki jó véleménnyel volt a Diósgyőrről. A szerződés ezzel együtt "nem csak rajtam, hanem a klubon is múlt, villámgyorsan reagáltak, és profin megoldottak mindent".

Az uralihoz hasonló körülmények

A borsodiak azzal fogadták, hogy az ország egyik legjobb szurkolótábora áll a csapat mögött, mire Koman csipkelődve megjegyezte: "Azért a Haladásé sem rossz." A beszólásra nem kapott semmilyen reakciót, és "nem is kell erre reagálni, hiszen mindenki tudja, hogy szombathelyi vagyok, ott nevelkedtem, sosem felejtem el azt a szeretetet, amit tőlük kaptam. Tudom, hogy a Diósgyőr tábora is nagy és odaadó, de még nem tudom, milyen érzés pályára lépni előttük."

Pintérnél még válogatott volt
    Dárdai Pál nem hívta be a válogatottba, pedig Pintér Attilánál a nehéz hónapokban is válogatott volt. "Nem tudom, ez segített-e csapatot találni, de személyesen nagyon jól esett. Edzőtáborokba hívtak, számítottak rám, jó érzéssel töltött el minden egyes perc, amit ott töltöttem."

Egy Románia elleni válogatott meccsen
    Forrás: MTI/Illyes Tibor

Bár az elmúlt időszakban is edzett, saját bevallása szerint nincs a topon. Ennek ellenére egy alapozás elég lehet, hogy újra formába lendüljön, ehhez "két-három hétre lehet szükségem, mivel folyamatosan edzésben tartottam magam, csapat nélkül is profi életet éltem".

Noha még csak 25 éves, már jópár klubot és ligát megjárt (lásd keretes írásunkat a cikk végén). A féléves kényszerszünet jó alkalom lehetett volna a visszatekintésre, a kárpátaljai születésű focista azonban nem gondolt erre, csak annyit jegyzett meg: "majd negyvenévesen".

Két-három hét, és formába lendül

Szigorúan a játék kedvéért - mert "hiba lenne összehasonlítani őket" - azért sorrendbe tette a négy külföldi ligát, ahol játszott: "Egyértelműen a Serie A az első, aztán a francia másodosztály következik, amely nagyon pörgős, nagyon szerettem, utána jönne az orosz élvonal, végül a Serie B. Az NB I-et nem tudom még értékelni, egyelőre egy percet sem játszottam ott."

Koman a féléves "kínszenvedés", illetve a hosszú idő utáni hazatérés ellenére sem újrakezdésnek éli meg a mostani napokat: "Abszolút nem vagyok összetörve, nem érzem, hogy megakadt volna a karrierem. Van egy olyan mondás, hogy néha egyet vissza kell lépni, hogy kettőt léphess előre."

Koman Vladimir
    születési hely: Ungvár, Szovjetunió (ma Ukrajna)
    születési idő: 1989. 03.16.
    állampolgárság: magyar
    magasság: 173 cm
    testsúly: 67 kg
    poszt: középpályás
    válogatott mérkőzés/gól: 36/7

klubjai:
    2013/2014 Ural (Premjer Liga - orosz I. osztály) 17/1
    2012/2013 FK Krasznodar (Premjer Liga - orosz I. osztály) 26/1
    2011/2012 AS Monaco (Ligue 2 -francia II. osztály) 17/0
    2011/2012 Sampdoria (Serie B - olasz II. osztály) 6/0
    2010/2011 Sampdoria (Serie A - olasz I. osztály) 26/0
    2009/2010 AS Bari (Serie A - olasz I. osztály) 16/2
    2008/2009 AS Avellino (Serie B - olasz II. osztály) 28/4
    2007/2008 Sampdoria (Serie A - olasz I. osztály) 0/0
    2006/2007 Sampdoria (Serie A - olasz I. osztály) 4/0
    2004/2005 Haladás (NB II) 25/3

Forrás:Koman: Még egyszer nem veszthettem el fél évet

Utoljára szerkesztve moderátor által: 2015. március 09.