Levesek

A témát ebben részben 'Gasztronómia' Dark Angel hozta létre. Ekkor: 2014. január 08..

  1. Dark Angel / Guest

    Tied a szó!
     
  2. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Recept 2-3 főre:

    Currys lencsekrémleves sült sárgarépával


    [​IMG]

    • 30 dkg száraz lencse megmosva
    • 10 cm póréhagyma vagy egy fej vöröshagyma finomra aprítva
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 ek vaj
    • 2 ek olíva olaj
    • 1 tk curry-por
    • fél tk őrölt római kömény
    • 1 liter alaplé vagy víz
    • 1 nagyobb babérlevél
    • 1 tk dijoni mustár
    • negyed citrom leve
    • 3 szál sárgarépa másfél centisre kockázva
    • 3 ek olaj
    • késhegynyi só
    • késhegynyi currypor
    • csokor friss koriander vagy petrezselyemzöld
    • só, bors
    ​A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén dinszteljük üvegesre. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk rá a curryport és a római köményt, borítsuk rá a lencsét majd alaposan forgassuk össze. Öntsük fel az alaplével, sózzuk fél teáskanál sóval, dobjuk bele a babérlevelet és 20-25 perc alatt fedő alatt főzzük puhára. Közben a 3 ek olajat keverjük el a késhegynyi curryvel és a sóval. A répát tegyük egy kisebb zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, és 10-12 perc alatt süssük meg a répákat. Közben nézzünk rá a lencsére, és ha kell, öntsünk hozzá folyadékot. Ha megfőtt, vegyük ki a babért, adjuk hozzá a mustárt és a citromlevet, majd turmixoljuk krémesre. Ha kell, sózzuk, borozzuk. Ízlés szerint savanyítsuk. Sült répával és durvára aprított zöld fűszerrel tálaljuk.
     
  3. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Tél végi immunturbó: 3 curryrecept
    A curry manapság az indiai/thai ételek szinonimájaként használatos szószos ragukat, egytálételeket jelöl a köznyelvben. A curry fűszerkeverék pedig „ahány ház, annyi currykeverék” elven készül, de általában kerül bele kurkuma, római kömény, csili, koriander, kardamom, szegfűszeg, fahéj, édeskömény stb. Készül belőle fűszerpaszta is, ez lehet sárga, zöld vagy piros. A zöld pasztában a zöld fűszerek dominálnak (zöld csili, thai citromfű, koriander), a piros a piros csilitől vöröslik, a sárga a kurkumától kapja a színét. A thai konyha inkább fűszerpasztát használ, amit az ételkészítés elején a felhevített zsiradékhoz célszerű adni, hogy az ízek kioldódjanak belőle. A csípős, szószos raguk jórészt vegák, de készülhetnek csirkével, hallal is. Kísérőjük az esetek többségében illatos jázmin vagy basmati rizs.



    [​IMG]

    Currys almaleves pirított répával

    6 db savanykás alma
    1 cm gyömbér
    1 citrom leve
    1 ek barna nádcukor
    csipet fahéj
    2 tk curry fűszerkeverék
    10 dkg natúr joghurt
    1 sárgarépa
    1 ek vaj

    Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd felkockázzuk. Annyi vízben, hogy ellepje, puhára főzzük. Közben a gyömbért megtisztítjuk és a levesbe reszeljük. Hozzáadjuk a curryt, a fahéjat, a citrom levét, a cukrot. A végén leturmixoljuk és a joghurttal lágyítjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, almareszelőn lereszeljük és egy evőkanál vajon megpároljuk. A levest a sült répával tálaljuk.


    [​IMG]

    Csicseriborsós-csirkés curry

    3 ek mogyoró- vagy szezámolaj
    1 lila hagyma
    20 dkg csirkemellfilé
    1 ek sárga currypaszta
    1 tk római kömény
    1 piros és 1 sárga héjú kaliforniai paprika
    1 cm gyömbér (friss)
    40 dkg csicseriborsó-konzerv
    2 paradicsom
    2 gerezd fokhagyma
    2 marék bébispenót
    1 doboz kókusztej

    1 lime
    15 dkg jázminrizs

    Első lépésben előkészítünk mindent, mert utána már gyorsan peregnek az események. A csirkét megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A lila hagymát félbevágjuk, majd keresztben felcsíkozzuk. A gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük. A szárvég eltávolítása után a paradicsomot kicsire kockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk és vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát a késsel megroppantjuk, majd finomra vágjuk.
    Egy wokot felforrósítunk, hogy szinte füstöljön. Beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a pasztát, egy perc múlva a csirkét, és körbepirítjuk a kockákat, mehet bele a hagyma is, majd a paprikák, a fokhagyma, római kömény. Ha egy kicsit összeestek a zöldségek, beletehetjük a paradicsomot és a csicseriborsót is, felöntjük a kókusztejjel, majd a kókusztejes dobozba vizet töltünk és azt is hozzáadjuk. Rotyogtatva főzzük 10 percig, kb. ennyi idő alatt minden megpuhul benne. A legvégén beledobjuk a spenótot, ezzel már nem kell főzni. A lime-ot belefacsarjuk, sózzuk, ha kell.
    A jázminrizshez a rizs mennyiségének dupláját vesszük vízből, és felforraljuk kevés sóval, majd beleöntjük a rizst és közepes lángon puhára főzzük.
    A curryt a rizzsel tálaljuk.


    [​IMG]


    Karfiolcurry (vega)

    1 kisebb fej karfiol (kb.40 dkg)
    1 póréhagyma
    2 sárgarépa
    1 cm gyömbér
    1 gerezd fokhagyma
    1 marék mandula (vagy napraforgómag, mehet vegyesen is)
    3 ek mogyoró- vagy szezámolaj
    2 tk curry
    1/2 tk őrölt római kömény
    1/2 tk őrölt koriander
    40 dkg natúr joghurt (sűrű)
    1 lime
    friss koriander

    A karfiolt megmossuk és kisebb rózsákra szedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, késsel megroppantjuk és finomra vágjuk. A wokot/serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a pórét és a sárgarépát, és egy percig pirítjuk, sütjük őket. A curryt, római köményt, koriandert is beleszórjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, beletesszük a karfiolt és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve főzzük, majd a végén hozzáadjuk a joghurtot. Sózzuk, lime facsart levével, friss korianderrel ízesítjük.

     
  4. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    A hagyományos alföldi gulyásleves receptje.


    Sűrű, szaftos egytálétel
    Az alföldi pásztorélet jellegzetes fogása a mai napig a magyar konyha legismertebb étele.
    Egy hétvégi lakomán nincs is jobb egy nagy tál forró és gazdag gulyáslevesnél, jó nagy karéj fehér kenyérrel.

    [​IMG]

    Frissen főzött házi csipetkével az igazi, ha pedig szereted a csípős ízeket, azzal is nyugodtan gazdagíthatod.

    [​IMG]
    Ínycsiklandó paprikás ételek
    Zamatos lecsó »
    Töltött paprika »
    Paprikás krumpli »
    Sült paprika saláta »
    Paprikakrém házilag »
    Paprikás csirkecomb »
    Hagyományos csirkepaprikás »
    Gulyásleves
    Hozzávalók:
    • 70 dkg marhahús - lábszár vagy lapocka
    • 2 közepes méretű vöröshagyma
    • 4-5 darab kisebb krumpli
    • 4-5 közepes sárgarépa
    • 2 fehérrépa
    • 1 közepes fej zeller
    • 1 teáskanálnyi őrölt kömény
    • 1 tv paprika
    • 1-2 közepes paradicsom
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanálnyi pirospaprika
    • 1 csokor friss petrezselyem
    • só, frissen őrölt bors
    • 1-2 babérlevél
    • zsiradék
    Elkészítés ideje:
    Két és fél óra.

    Elkészítés menete:
    A húst tisztítsd meg jó alaposan, és vágd nagyjából egységes méretű kockákra, majd tedd félre. A zöldségeket tisztítsd meg, darabold fel, a hagymát kockákra, a többit ízlés és hangulat szerint. Vegyél elő egy szép nagy leveseslábast, tedd bele a zsiradékot - a legízesebb akkor lesz, ha sertészsírból készíted -, majd fonnyaszd meg rajta a hagymát. Amikor szép üveges, öntsd fel egy deci vízzel, és keverd hozzá a pirospaprikát.

    Még több finom leves
    Ha kedvet kaptál más tápláló levesekhez is, akkor kattints a jobbnál jobb receptekért!
    Aranysárga csirkehúsleves »
    Az eredeti Jókai-bableves receptje »
    Könnyű zöldborsóleves kenyérkockákkal »
    Ha elfőtt a víz, add hozzá a húst a kömény társaságában, és pirítsd fehéredésig. Ha elérte ezt az állapotot, akkor add hozzá a paprikát, a paradicsomot és a babérlevelet, majd fedd le, és hagyd főni.

    Amikor már nagyjából megpuhult a hús, akkor add hozzá a többi zöldséget, a fokhagyma és a petrezselyem kivételével, és annak függvényében, hogy mennyire szeretnél sűrű levest, két-három liter vízzel öntsd fel az egészet, és főzd így további 25-30 percig. Amikor ez letelt, reszeld bele a fokhagymát, darabold bele a petrezselymet, főzd fedő alatt további tíz percig, és már kész is vagy.

     
  5. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Citromkrémleves
    [​IMG]

    hozzávalók / 4 adag

    2 db citrom
    2 citromból nyert citromhéj
    1 l víz
    10 dkg xilit
    1 dl habtejszín
    2 db tojás
    1 teáskanál fahéj (őrölt)
    0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
    1 kávéskanál vanília kivonat
    1 csomag vaníliás pudingpor


    elkészítés

    A citromok héját zöldségpucolóval lehámozzuk, félreteszünk belőle 1 teáskanálnyit keskeny csíkokra felszeletelve.
    A citromról lehámozzuk a fehér héját, hogy csak a húsa maradjon meg, melyet felszeletelünk, és felteszünk főni az 1 liter vízzel és 8 dkg nyírfacukorral, fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel.
    A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjéből 2 dkg nyírfaporcukorral kemény habot verünk, melyet beleszaggatunk a fővő citromos vízbe, és mindkét oldalát kb. fél-fél percig főzzük, majd kizedjük egy tálba.
    A hideg tejszínnel elkeverjük a pudingport és a tojások sárgáját, s a keveréket a fővő citromos léhez adjuk. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
    A tűzről levéve botmixerrel összeturmixoljuk.
    Hűtve tálaljuk a habgaluskákkal és a citromhéj csíkokkal.
     
  6. Termeszet /

    Csatlakozott:
    2018. július 21.
    Hozzászólások:
    45,737
    Kapott lájkok:
    273
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Fejtett bableves csipetkével

    [​IMG]


    Hozzávalók
    • 1/2 kg fejtett bab
    • 1 db sárgarépa (felkockázva)
    • 1 db petrezselyemgyökér (felkockázva)
    • 1 db zeller (felkockázva)
    • petrezselyemzöld
    • zellerzöld
    • 1 ek zsír
    • 2 ek liszt
    • 1 fej hagyma (kisebb)
    • 2 tk pirospaprika
    • 1 db tojás
    • 2-3 ek víz
    • liszt
    • bors


    Elkészítés
    1. A babot feltesszük főni a darabolt zöldségekkel együtt. A petrezselyem- és zeller zöldeket összekötjük és azt is beletesszük a levesbe és megsózzuk.
    2. Amikor már minden zöldség puha, és a bab is megfőtt, a zsírból, a kockázott hagymából és a lisztből hagymás rántást készítünk. Amikor már világosbarna, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, hideg vízzel felengedjük és a levesre öntjük, összeforraljuk, borsozzuk és ha szükséges, még sóval ízesítjük.
    3. A tojást annyi liszttel keverjük össze, hogy kemény, csipegethető tésztát kapjunk. Lisztezett tálcára csipegetjük.
    4. A csipetkét beletehetjük a levesbe is (5 perc alatt megfő), de kifőzhetjük külön is, és amikor puha, belekeverjük a levesbe, így hagyjuk állni még 10 percig.
     
Címkék :