Ön szerint melyik húsféle egészséges? Hogyan érdemes halat vásárolni? Mennyi kalóriát tartalmaz a tojás? Miért kell a gyerekeknek hüvelyest enniük? Összeszedtünk néhány ötletet, amivel egészségesebb fehérjeforrásokat tehet majd az asztalra! A húsféléknek nagyon fontosak az értékes fehérje-, vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt, hiszen az egészséges, vegyes étkezés esetén a napi B[SUB]12[/SUB]-vitamin-szükséglet mintegy 70 százalékát húsokkal és húskészítményekkel fedezhető. A B[SUB]6[/SUB]-vitamin-, a vas- (amely sokkal jobban szívódik fel húsokból, mint a növényi eredetű táplálékokból), és a cinkszükséglet pótlásában is fontosak. A belsőségek közül a máj egyes vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, de jelentős koleszterintartalma miatt csak kéthetente egyszer ajánlott a fogyasztása. Az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, különösen a tengeri halak. A halak fehérjetartalma hasonló a húsokéhoz. Zsírtartalmuk változó, de a tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma kiemelkedő. Az omega-3 zsírsavak elősegítik az erek elernyedését és tágulását, ezáltal javítják a vérkeringést, részt vesznek a vérnyomás szabályozásában, amelyek igen fontos állóképességet befolyásoló tényezők. Vitamin-, és ásványi anyag-tartalmuk is nagy: kiváló D-, E-, B-vitamin-, valamint kalcium-, vas-, cink- és magnéziumforrások. A tojás az egyik legértékesebb fehérjeforrás, ezen kívül vitaminokat – köztük az A-, D-, és a legtöbb B-vitamint – is tartalmaz. A hüvelyes és olajos magvaknak jelentős a rost és a szénhidráttartalmuk (hüvelyesek), illetve értékes telítetlen zsírtartalmuk (olajos magvak) mellett fehérjeforrások is, igaz nem tartalmazzák a szervezet számára szükséges összes aminosavat. Tanácsok a mindennapokra… A sovány húsok, húskészítmények, halak, a tojás a hüvelyesek és az olajos magvak fontos alkotóelemei az étrendnek! - Tengeri halból készült ételt vagy halkonzervet hetente kétszer iktasson be az étrendjébe! A hazai halaink közül próbálja ki a busát! - Tojásból hetente 4–5 db fogyasztása is elegendő. - Száraz hüvelyesekből (bab, lencse) készült ételeket – salátát, főzeléket, szendvicskrémet –hetente egy–két alkalommal egyen! - Jó tudni, az olajos magvak értékes élelmi anyagok, de legtöbbjük 10 dekája 500-600 kcal-t tartalmaz (1 marék napraforgómag 35 g, azaz 176 kcal-t tartalmaz!), ezzel szemben a gesztenye csupán 167 kcal. Néhány tipp az ételek elkészítéshez… Ne feledje, a változatosság élvezet! - Figyeljen a rejtett zsírtartalomra! Ne feledje: a szalámi- és kolbászfélék zsír- és energiatartalma lényegesen nagyobb, akár többszöröse is lehet a sovány felvágottakénak, sonkafélékének. - Ha grillcsirkét készít, szedje le a bőrét még sütés előtt. Jelentős koleszterin bevitelt spórolhat meg így! - Használjon sovány felvágottakat, sonkafélét, halkonzervet (például tonhaldarabok natúr lében) szendvicskrémekhez, pástétomokhoz és salátákhoz! - A húsok elkészítési módja és zsírtartalma határozza meg a fogyasztási gyakoriságukat. Néhány tipp a vásárláshoz…. Az egészséges táplálkozás a bevásárlással kezdődik. - Panírozott húsféleségeket csak ritkán vásároljon! - Válasszon soványabb húsokat, (például csirke-, pulyka-, sovány sertés-, marha- vagy vadhúsokat) és húskészítményeket, (például sonka, sonkaszalámi, baromfi- és pulykafelvágott, baromfivirsli, tavaszi-, zöldséges-, vagy sajtos felvágottat)! - A különböző húsoknak fajtától és húsrésztől függően eltérő lehet a zsírtartalmuk (1-42 g/ 100 g). Míg a csirkemell 10 dkg-ban 1 gramm zsír van, addig a sertés zsíros húsrészében a sertésdagadóban 42 gramm. - A halak között zsírtartalom szempontjából vannak zsírosak (például makréla, hering, tonhal, lazac, ponty, harcsa vagy angolna) és soványabbak (például tőkehal, hekk, lepényhal, amur, fehér busa vagy süllő). http://www.egeszseg.hu/miert-jok-a-feherjek/