Az év versenyét hozta a gyorsaságimotoros-világbajnokság Ausztrál Nagydíja. Marc Márquez első királykategóriás pontjait szerezte meg Ausztráliában, Jorge Lorenzo életben tartotta a bajnoki esélyeit, Andrea Iannone élete versenyét futotta, egy sirály pedig életét vesztette. Marquez (balra) az utolsó körben elment Lorenzo mellett (Fotó: Action Images) Nem véletlenül a Phillip Island-i pálya a legtöbb versenyző és persze néző kedvence. Igazi motoros pálya, hihetetlenül gyors kanyarokkal és egy közel egy kilométer hosszú célegyenessel, ahol a motorerő és a szélárnyék is jelentős szerepet kap. A rajtot Iannone kapta el a legjobban, mögötte Lorenzóval és Márquezzel. Lorenzo már az első körben támadta az olaszt, sőt meg is előzte, de Iannone nem hagyta magát. A második körben csak akkor esett ki a ritmusból, amikor a pályán ácsorgó sirály későn döntött a felszállás mellett, így Iannone nagy sebességnél megfejelte. Lorenzo ezek után sziszifuszi harcba kezdett, hiszen a ducatis és a hondás is rendre kikerülte őt a célegyenes második felében. Aztán úgy tűnt, a hatodik-hetedik körben el tud lépni a többiektől, volt, hogy előnye már 1.4 másodperc volt, de ez pillanatok alatt el is olvadt. Eközben Valentino Rossi a rajtot követő hatodik helyről feljött másodiknak, megfutva a leggyorsabb körét, de ugyanazzal a problémával találta szembe magát, mint korábban csapattársa. Néhány kört és előzgetést ugorva az eseményekben, Márquez a 18. körben átvette a vezetést. Később Lorenzo a második helyet is elvesztette egy pillanatra Iannonéval szemben, de ez az állapot nem tartott sokáig, sőt a yamahás újra az élre állt. Valószínűleg az év előzését láthattuk Iannonétól két körrel a leintés előtt. Rossi épp Márqueztől próbálta meg átvenni a második helyet, amikor egy résnyi helyet hagytak maguk mellett, amit a ducatis szemrebbenés nélkül használt ki, mindkét ellenfelét megelőzve. Márquez aztán mégis átverekedte magát a vörös ördögön, sőt olyan utolsó kört futott, amit finoman szólva is ritkán látni. Nyolc tizedes hátrányt ledolgozva, a verseny leggyorsabb körét megfutva, Lorenzót megelőzve végül megnyerte az Ausztrál Nagydíjat. „Olyan volt, mint egy kvalifikációs kör. Amikor megelőztem Andreát, nem gondoltam, hogy még utolérhetem Jorgét, de aztán egy féktáv alatt tizedeket hoztam rajta, és megnyílt az esély. A tizes kanyar előtt már mögötte voltam, de azt mondtam magamnak, hogy csak akkor előzők, ha nincs benne rizikó és nem volt. A Moto3-as versenyt nézve azt mondtam magamban, bárcsak én is köztük lehetnék, mert a MotoGP-ben azért ritkán látni ilyen szoros versenyt. De a mai az volt és én nagyon élveztem" – nyilatkozta a futamgyőztes, aki karrierje 50. futamgyőzelmét ünnepelhette. Lorenzo végül veszített öt pontot, Iannonénak köszönhetően (aki maga mögött tudta tartani Rossit) viszont nyert hármat. A Doktor idén másodjára szorult le a pódiumról, így két futammal a vége előtt 11 pontra olvadt az előnye. http://www.nemzetisport.hu/egyeb_auto_motor/motogp-felelmetes-utolso-kor-rossi-leszorult-a-dobogorol-2444593