[h=2]Kubu házilag, nemcsak gyerekeknek[/h]Tapasztalatom szerint a répa mint zöldség, igencsak két táborra bontja a gyerekeket. Vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Az én gyermekem sajnos az utóbbiak közé tartozik, így a répa hasznos tápanyagait (kitűnő béta-karotin-forrás, nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz) kénytelen vagyok KUBU formájában beletukmálni. Tukmálni igazándiból nem kell, mert neki is, mint a legtöbb gyereknek, nagy kedvence ez az ital. Akár házilag is elkészíthetjük, ami éppen olyan finom (csak még egészségesebb...) lesz, mint az eredeti. Ráadásul a répa főzve még táplálóbb, mint nyersen. KUBU házilag - hozzávalók: 1,5 kg sárgarépa 2 db idared vagy jonatán alma 2 db citrom 3 db narancs 1 késhegynyi só 1 evőkanál méz (ha valaki édesebben szereti, vagy nem kedveli a mézet, akkor kb. 1/2 kg cukor) Elkészítés: Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és a szeleteket kb. 1 liter cukros, citromos vízbe tesszük, amibe beleszórjuk a sót is. A narancsot és a citromot előtte felkarikázzuk és levágjuk a héját, mert azokat nem tesszük bele a vízbe. A répát megpucoljuk, karikákra vágjuk és az almával együtt feltesszük főni. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kis vizet, annyit, hogy ellepje a gyümölcsöt-zöldséget. Amikor puhára főtt, botmixerrel összekeverjük és ha kihűlt, mézzel ízesítjük. Fogyasztás előtt fel kell rázni, ha nagyon sűrű, pici vízzel hígíthatjuk. Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.
[h=1]Rostos kajszidzsúsz[/h] [h=2]Hozzávalók[/h]1000 g kajszibarack (pürésített) 200 g kristálycukor 1 tk citromsav [h=2]Elkészítés[/h]A megmosott, kimagozott kajszibarackot feltesszük egy kevés vízzel főni (hogy ne kapjon oda). Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és felforraljuk. Kb 5 perc forrás után forró befőttes üvegekbe töltjük és lezárjuk. Az üvegeket száraz dunsztban fejjel lefelé hagyjuk kihűlni. Felhasználáskor 1:1 arányban (vagy ízlés szerint) hígítjuk csapvízzel, ásványvízzel, szódavízzel
Házi rostos Hozzávalók / 4 adag 2.5 kg őszibarack (vagy más gyümölcs) 10 l víz 30 g citromsav 1 kg cukor Elkészítés A gyümölcsöt 1 liter vízzel felforraljuk, majd összeturmixoljuk. A 9 liter vizet a cukorral és a citromsavval felforraljuk, és összekeverjük a gyümölcsös péppel. Megvárjuk, míg felforr (nem kell forralni utána), és még forrón üvegekbe öntjük. Száraz dunsztban hűtjük.