Nektáritalok

A témát ebben részben 'Gasztronómia' klarensz hozta létre. Ekkor: 2014. március 15..

  1. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    [h=2]Kubu házilag, nemcsak gyerekeknek[/h][​IMG]Tapasztalatom szerint a répa mint zöldség, igencsak két táborra bontja a gyerekeket. Vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Az én gyermekem sajnos az utóbbiak közé tartozik, így a répa hasznos tápanyagait (kitűnő béta-karotin-forrás, nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz) kénytelen vagyok KUBU formájában beletukmálni. Tukmálni igazándiból nem kell, mert neki is, mint a legtöbb gyereknek, nagy kedvence ez az ital. Akár házilag is elkészíthetjük, ami éppen olyan finom (csak még egészségesebb...) lesz, mint az eredeti. Ráadásul a répa főzve még táplálóbb, mint nyersen.



    KUBU házilag - hozzávalók:

    • 1,5 kg sárgarépa
    • 2 db idared vagy jonatán alma
    • 2 db citrom
    • 3 db narancs
    • 1 késhegynyi só
    • 1 evőkanál méz
    • (ha valaki édesebben szereti, vagy nem kedveli a mézet, akkor kb. 1/2 kg cukor)
    Elkészítés:

    Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és a szeleteket kb. 1 liter cukros, citromos vízbe tesszük, amibe beleszórjuk a sót is. A narancsot és a citromot előtte felkarikázzuk és levágjuk a héját, mert azokat nem tesszük bele a vízbe. A répát megpucoljuk, karikákra vágjuk és az almával együtt feltesszük főni. Ha szükséges, öntsünk hozzá még egy kis vizet, annyit, hogy ellepje a gyümölcsöt-zöldséget. Amikor puhára főtt, botmixerrel összekeverjük és ha kihűlt, mézzel ízesítjük. Fogyasztás előtt fel kell rázni, ha nagyon sűrű, pici vízzel hígíthatjuk. Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.
     
  2. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    [h=1]Rostos kajszidzsúsz[/h]
    [​IMG]

    [h=2]Hozzávalók[/h]1000 g
    kajszibarack (pürésített)

    200 g
    kristálycukor

    1 tk
    citromsav



    [h=2]Elkészítés[/h]A megmosott, kimagozott kajszibarackot feltesszük egy kevés vízzel főni (hogy ne kapjon oda). Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és felforraljuk. Kb 5 perc forrás után forró befőttes üvegekbe töltjük és lezárjuk. Az üvegeket száraz dunsztban fejjel lefelé hagyjuk kihűlni. Felhasználáskor 1:1 arányban (vagy ízlés szerint) hígítjuk csapvízzel, ásványvízzel, szódavízzel


     
  3. Termeszet /

    Csatlakozott:
    2018. július 21.
    Hozzászólások:
    45,737
    Kapott lájkok:
    273
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Házi rostos

    [​IMG]
    Hozzávalók / 4 adag


    Elkészítés
    1. A gyümölcsöt 1 liter vízzel felforraljuk, majd összeturmixoljuk.
    2. A 9 liter vizet a cukorral és a citromsavval felforraljuk, és összekeverjük a gyümölcsös péppel.
    3. Megvárjuk, míg felforr (nem kell forralni utána), és még forrón üvegekbe öntjük.
    4. Száraz dunsztban hűtjük.