Profi szakácsok elárulták: ezt az 5 ételt soha ne rendeld az étteremben!

A témát ebben részben 'Tudtad?' nonoka hozta létre. Ekkor: 2016. december 11..

  1. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Ha elolvasod cikkünket, legközelebb kétszer is átgondolod, jól átsütve kérjed-e a marhahúsodat vagy sem. Fogadd meg a profik tanácsait: ezeket ne rendeld az étteremben!

    Még ha a világ legelfásultabb fickója is vagy, aki már rég lemondott az élvezetekről, akkor is maradhat egy csepp valami, ami felmagasztosítja számodra a házon kívüli étkezést. Legalább is nagyon reméljük! Étterembe menni ugyanis együtt jár az összes pozitív gondolattal, amelyek az ott fogyasztandó étellel, az italokkal, a téged körbevevő társasággal és az ünneplés nyújtotta jókedvvel kapcsolódnak össze. De, ahogy mostani cikkükből kiderül, ez a kis kiruccanás hasonlíthat egy harci aknamezőhöz is – főleg akkor, ha ezeket rendeled!



    Vezető szakácsok tanácsai: így ne rendelj az étteremben!

    [​IMG]

    Halat hétfőn
    Egyik kedvenc séfünk, Anthony Bouradin megszívlelendő tanácsa a következő: hétfőn sose rendeljünk halat. Az éttermek ugyanis a hétvégéről maradt árut szeretnék ránk sózni, hogy helyet csináljanak a kedden érkező friss fogásnak. Tehát, ami hétfőn a tányérunkon érkezik, nagy valószínűséggel már jó pár napja ott várakozhat, és jócskán öregecskének mondható.





    [​IMG]

    Eggs Benedict – ilyen lesz, ha te csinálod!
    Benedek-tojás
    Rossz hír ez a brunch-kedvelőknek, vagyis azoknak, akik szeretnek hétvégén egy bizonyos összeg fejében annyit enni, amennyi beléjük fér. Ezeken az éttermi eseményeken az egyik legkelendőbb tojásétel ugyanis az Eggs Benedict: a buggyantott tojás hollandi mártással leöntve. Mi itt a bökkenő? Nem a tojás, az frissen készül, hanem az ízletes, krémes szósz, mely vajalapú, és a biztonságos fogyasztás érdekében a szakértők szerint is egy bizonyos hőfokon kéne tartani. Ezt viszont egy hosszú napon keresztül lehetetlenség. A séfek pont ezért nem ajánlják a rendelését.




    [​IMG]



    Étlapon kívüli fogás
    Amikor olyan kaját rendelsz, amely nem szerepel az étlapon, azt kockáztatod, hogy felbosszantod mindkét csapatot: a felszolgálókat és a konyhán dolgozó személyzetet egyaránt. Ez nem túl jó ötlet, ugye? Minden ilyen általad átfogalmazott fogást eleve időbe kerül lejegyzetelni – a pincér már a kezdeteknél utálja. Aztán bekerül a kérés a konyhára, ahol a jegyzet láttán dobnak egy hátast. Biztosan nem fogják egyhamar összepattintani az ételt. Bosszankodnak, hőbörögnek, ki nem állhatják, ha megmondják nekik, hogyan csinálják!





    [​IMG]

    Jól átsütött hús
    A vérben tocsogó nyers húst ugye Te sem kedveled? A séfek szemében a teljesen átsült cipőtalp is hasonló kategóriába tartozik. Ezért ki is dolgoztak egy trükköt azoknak a ‘kedves’ vendégeknek, akik így kérik a bélszínt vagy a hátszínt: nekik nem a csodás középső szeleteket adják, hanem az inasabb, robosztusabb darabokat. Mindezt abból az elgondolásból, ha úgyis keményen szeretné a vendég, nem fogja észlelni, hogy a hús már eredetileg kemény volt. Így időt spórolnak, nem kell gondolkodniuk, a serpenyőbe vagy a grillrácsra az előre kiválasztott ‘combos’ darabok kerülnek.




    [​IMG]

    Házi hambi – a recepjét itt találod!
    A bizonyos burger
    Hallottatok már a Wagyu marháról? Elöljáróban csak annyit kell tudni róla, hogy húsának kilójáért elképesztő összegeket elkérnek, tehát nem az a húsféleség, amelyet az átlag emberek napi rendszerességgel fogyasztanak. Ha mégis elcsábulsz, hogy burger formájában megkóstold, azért kétszer is meggondolod, hogy ezt vagy a simát válaszd. Az előkelő, természetes zsírokkal rendelkező, drága husit ugyanis nem illenék se ledarálni, se apró darabkákba vágni, a séfeknek ez a hús elpazarlása, ők csakis jó nagy szeletekben tálalnák.





    Magyar vonatkozás

    Itt a cikk végén felmerül a kérdés: jó-jó, ezeket külföldi séfek mondták, de mi van hazai viszonylatban? Nos, mi is összeszedtük azokat az ételeket, amelyeket nem szívesen rendelünk étteremben – tisztelet a kivételnek!


    Íme az 5 legismertebb magyaros feketelistás:

    [​IMG]

    Ez egy tuti recept, ezt próbáld ki, ha Hortobágyira vágysz!
    Hortobágyi húsos palacsinta – jó esetben is maradék csirkepörköltből készül.




    [​IMG]

    Brassóizz inkább otthon – receptet is mutatunk hozzá!
    Brassói aprópecsenye – az összes maradék sültet beleszecskázzák.




    [​IMG]

    Egyél házi gulyást! Kattints ide a receptjéért!
    Gulyásleves – főleg, ha az alapja az előző napi pörkölt.




    [​IMG]

    Tokányt a családnak – ezt főzd meg!
    Tokány – nem biztos, hogy akarod tudni, miből keverik össze.




    [​IMG]

    Itt egy jó recept Somlóihoz – kattints ide!
    Somlói galuska – ritka az a hely, ahol tényleg megsütik a háromféle piskótát, kikeverik a vaníliás krémet és a csokiszószt is maguk olvasztják, inkább más úton-módon pattintanak össze valami hasonlót. Ez viszont egy nagyon menő recept, ha otthon készítenéd!
    http://www.nosalty.hu/ajanlo/profi-szakacsok-elarultak-ezt-5-etelt-soha-ne-rendeld-etteremben