Receptek egymásnak!

A témát ebben részben 'Gasztronómia' Dark Angel hozta létre. Ekkor: 2012. november 28..

  1. kecsi /

    Csatlakozott:
    2013. augusztus 31.
    Hozzászólások:
    3,220
    Kapott lájkok:
    529
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Tradicionális gulyásleves
    View attachment 383

    Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " van-e. Ha volt, maradtak, ha nem volt, továbbálltak. Nagyon sokan máshogy készítik, és sok fajtája is van. Szegedi, Alföldi, Csángó stb.

    Alapanyagok:
    babérlevél burgonya csípős fűszerpaprika fehérrépa fekete bors finomliszt fokhagyma fűszerpaprika marhalábszár őrölt fűszerkömény paradicsom petrezselyem, sárgarépa sertészsír só tojás tv paprika vöröshagyma zeller zellerlevél

    Hozzávalók / 6 adag leveshez

    60 dkg marhalábszár
    30 dkg vöröshagyma
    2 nagy db sárgarépa
    1 nagy db fehérrépa
    1 kis db zeller
    40 dkg burgonya (tisztított)
    1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
    0.5 ek csípős fűszerpaprika
    1 ek só (csapott)
    1 teáskanál őrölt fűszerkömény
    2 db babérlevél
    1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
    1 kis db paradicsom
    1 db tv paprika
    3 gerezd fokhagyma (magyar)
    2 ek sertészsír (mangalica)
    0.5 csokor petrezselyem
    5 db zellerlevél

    A csipetkéhez

    1 db tojás
    80 g finomliszt
    1 teáskanál só

    A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
    Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
    Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
    Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.

    költség: kb. 1800 Ft

    Mindenféleképpen friss ropogós fehér kenyérrel kínáljuk. Aki nagyon csípősen szereti, vágjon bele hegyes erős paprikát.
     
  2. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Sajtos csirkemell csíkok
    [​IMG]

    Hozzávalók :
    2 db csirkemell filé,
    1 tojás,
    20 dkg reszelt sajt

    liszt,
    3dl tej,
    só,
    bors,

    fokhagyma só
    olaj a sütéshez

    Elkészítés:
    A csirkemellet csíkokra vágom, sóval borssal, fokhagyma sóval fűszerezem.(lehetőleg előző este, de sütés előtt minimum 1 órával)
    Tejből, lisztből tojásból sűrű palacsintatésztát csinálok, ha jól elkevertem akkor belekeverem a reszelt sajtot.
    A csíkokat belemártom a tésztába és forró olajba teszem.
    Figyeljek arra, hogy a csíkok ne érjenek össze, mert összeragadnak.
    De ha párat beleteszek várok egy kicsit és ha az olaj "megkapta" a tésztát akkor teszek bele még húst.
    Nagyon hamar készen van.

    [​IMG]
     
    • Like Like x 2
  3. kecsi /

    Csatlakozott:
    2013. augusztus 31.
    Hozzászólások:
    3,220
    Kapott lájkok:
    529
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Most ebédeltem, de ettől azonnal éhes lettem!
    Csak azt az egyet nem értem: miért sajtos csirkemell csíkok? Hol van a sajt? Hozzávalókban sem látom / a filénél sem volt kitétel, hogy sajttal töltve...

    Halászlé

    View attachment 384

    Az alapléhez

    600 g halszelet (busa, ponty, amúr)
    1 db paprika - TV
    2 db paradicsom
    4 közepes fej hagyma - vörös
    1 teáskanál bors - fekete (egész)
    7 púpozott teáskanál fűszerpaprika
    3 teáskanál só
    1.1 L víz

    A befejezéshez

    0.5 L víz
    400 g halfilé - ponty

    Teljes elkészülési idő
    100 perc
    [Nem szívbarát recept!]
    [Tojásfehérje mentes recept]
    [Cukrot tartalmaz!]
    [Gluténmentes recept]
    [Tejfehérje mentes recept]
    Leírás

    Halászlevet sokféleképpen készítenek. Ez a változat nagyon ízletes, leginkább a szegedi halászlére hasonlít. Apró különbség, hogy a hagymát vízben főzzük szét, nem pirítjuk elő zsíron, vagy olajon.

    Elkészítés:

    1. Az összetevőket alaposan megtisztítjuk, majd felaprítjuk a paradicsomot, paprikát, vöröshagymát.
    2. A halszeleteket, a zöldségeket, valamint az összes fűszert egy lábasba tesszük, és felöntjük a vízzel. Lefedjük a lábast, ezután közepes hőfokon kb 3/4 óra alatt teljesen szétfőzzük az összetevőket.
    3. Paradicsompaszírozón átpaszírozzuk az alapot, visszatöltjük a lábasba.
    4. A befejezéshez való halfilét csíkikra szeleteljük.
    5. Beletesszük a halfilét az átpaszírozott alapba, öntünk rá vizet, ízlés szerint fűszerezzük, majd addig főzzük, míg a halfilé puhára nem fő - kb 10 perc.
    6. A kész leves tálalásakor ügyeljünk arra, hogy a leves forró legyen, valamint hogy mindegyik adagba egynlő arányban jusson a halhúsból, s hogy legyen erőspaprika is kéznél!
     
    Utoljára szerkesztve moderátor által: 2015. február 03.
  4. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Kecsi idézlek
    "Most ebédeltem, de ettől azonnal éhes lettem!
    Csak azt az egyet nem értem: miért sajtos csirkemell csíkok? Hol van a sajt? Hozzávalókban sem látom / a filénél sem volt kitétel, hogy sajttal töltve...

    Ott van minden leírva, nem tudom mit nem értesz ezen, ez a cucc (sajtos csirkemell csíkok) ez nem töltött hús, nincs nyitott szeletelés... stb,( ne keress a hús közepében sajtot) :tef161:
    a sajt magában a bundában van.
    De bemásolom neked hogy ne kelljen keresgetned.

    Sajtos csirkemell csíkok

    Hozzávalók :
    2 db csirkemell filé,
    1 tojás,
    20 dkg reszelt sajt

    Tejből, lisztből tojásból sűrű palacsintatésztát csinálok, ha jól elkevertem akkor belekeverem a reszelt sajtot.
     
  5. Deino /

    Csatlakozott:
    2015. március 03.
    Hozzászólások:
    161
    Kapott lájkok:
    113
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    csokis zabpelyhes süti:
    • 300 gramm zabpehely
    • ízlés szerint kakaó
    • ízlés szerint cukor - ha cukrozott kakaó akkor nem sok kell bele, ugyanis ez a süti annyira nem édes. Persze olyan lesz amilyennek csinálod. 2-3 evőkanál elegendő.
    • reszelt mandula
    • aszalt gyümölcs
    • 1 nagy natur joghurt
    • 4 tojás
    • 1 csomag kis kokuszreszelék
    • 1 kis tasak sütőpor
    Az egészet összekavarod és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rákanalazgatod a lédűs, mégse folyós masszát. Olyan fél óra kell neki, sütőtől függően (légkeveréses-e vagy sem). A legjobb hogy úgy arányozod ahogy akarod, ha édesre akarod akkor több cukor, ha nem akkor nem. Ezt nem én találtam ki, de én varjáltam át. Itthon sokat csinálom mert 5 perc alatt össze lehet gyúrni és gyors bedobni a sütőbe, nincs vele gond. És nagyon finom lesz a végén.

    Akkor jó, ha középen még puha de kívül már kemény. Joghurtot lehet helyettesíteni almapürével is. Nem szárad ki napok mulva sem a joghurttól, de a püré is ugyanazt a hatást adja.

    A nem átvarjált eredeti receptről itt egy kép, az enyim is tökre ugyanígy néz ki:
    [​IMG]
     
    • Like Like x 2
  6. klingb /

    Csatlakozott:
    2015. december 16.
    Hozzászólások:
    180
    Kapott lájkok:
    31
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Csirke gombás-szalonnás raguval recept

    [​IMG]
    story
    Könnyű, finom és könnyen el lehet készíteni. Ha maradt meg sült hús, ajánlom hozzá a ragut!

    hozzávalók / 2 adag

    • 1 db csirkemell filé (vagy 2 csirkecomb filé)
    • 20 dkg kolozsvári szalonna (vagy erdélyi szalonna)
    • 12 közepes db gomba
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 4 ek tejföl (vagy főzőtejszín)
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 1 ek napraforgó olaj
    elkészítés
    1. A húst csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
    2. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és olajon üvegesre pirítjuk. Közben a szalonnát és a gombát felkockázzuk.
    3. Ha a hagyma üveges, rátesszük a szalonnát, picit megpirítjuk, és végül rátesszük a gombát. Sózzuk, borsozzuk, és pároljuk, amíg a gomba megpuhul.
    4. Amint megpirult, rátesszük a tejfölt, és összeforraljuk.
    5. Közben, amíg a ragu készül, egy serpenyőben megsütjük a húst.
    6. Ha minden kész, tányérra szedünk húst, mellé vagy rá a ragut. Sült krumplival vagy párolt rizzsel tálaljuk!
    • költség: 1500 Ft
    • elkészítettem: 3 alkalommal
     
  7. Cherry /

    Csatlakozott:
    2016. január 18.
    Hozzászólások:
    283
    Kapott lájkok:
    56
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Lakhely :
    budapest
    TIRAMISU

    [​IMG]

    Hozzávalók:
    50 dkg mascarpone
    15 dkg savioardi (babapiskóta)
    4 db tojás
    4 ek cukor
    2 pohár lefőzött erős kávé
    5 dkg kakaópor (szóráshoz)
    1 csipet só

    Elkészítés:

    A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, adjuk hozzá a mascarponét
    és jól keverve eldolgozzuk a krémet.
    Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan
    hozzákeverjük a mascarpónés krémhez.
    Nem szabad gyorsan kavarni, mert a krém összeesik.
    A babapiskótát áztassuk az előzően lefőzött erős kávéba
    és egy üvegtál aljára szorosan egymás mellé helyezzük.
    A kávés piskótára rákenjük a mascarpone krémet
    és a következő sorban megint kávéba áztatott babapiskótát teszünk.
    Az utolsó réteg a mascarpone krém legyen.
    Az egész tetejét megszórjuk kakaóporral majd a hűtőbe tesszük.
    Kb. egy óra múlva hidegen tálaljuk.

    Vannak különböző változatok a mascarpone krém elkészítésének az esetében.
    A krémbe lehet tenni egy kis amarettót vagy akár rumot is.

    Én rummal + kávélikőrrel szoktam ízesíteni,pikánsabbá tenni.
     
    • Like Like x 2
  8. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Rakott spagetti virslivel

    [​IMG]


    Hozzávalók:
    3 pár füstölt virsli
    3 evőkanál olaj
    1 teáskanál őrölt paprika
    1 kávéskanál bors
    1 evőkanál ételízesítő
    3 dl tejföl
    1 db tojás
    2-3 gerezd fokhagyma
    20 dkg reszelt sajt (ez is jobb, ha füstölt, de a natúr is kiváló)
    25 dkg spagetti

    tojásnyi margarin


    Elkészítés:
    A spagettitésztát sós vízben harapósra főzzük. Egy kisebb méretű tepsit margarinnal kikenünk.

    Az étolajon a felkarikázott virslit néhány percig a zúzott fokhagymával együtt sütjük, majd meghintjük pirospaprikával, és alaposan elkavarjuk. A tejfölben elkavarjuk az egész tojást, beletesszük az ételízesítőt, a borsot. A tészta felét a tepsibe simítjuk, beterítjük a virslivel, majd meglocsoljuk a tejföl felével, és szórunk rá sajtot is. Kb. ennek is a felét.

    Ezután a tészta másik felét rátesszük, és a maradék tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a reszelt sajtot, a maradék margarint apró darabokban szétszórjuk a tetején.

    200 fokos sütőben pirosra sütjük.

    Jó étvágyat!
     
  9. Termeszet /

    Csatlakozott:
    2018. július 21.
    Hozzászólások:
    45,737
    Kapott lájkok:
    273
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Savanyú káposzta húsgombóccal

    [​IMG]
    Hozzávalók
    • 80 dkg vecsési fehérboros káposzta
    • 1 fej vöröshagyma
    • 10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
    • 1 dl étolaj
    • 1,5 ek pirospaprika
    • 40 dkg darált sertéshús
    • 1 csésze rizs
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 tk őrölt köménymag
    • 2 db tojás
    • 1 tk bors
    • 1 tk majoránna
    • 10 dkg füstölt kolbász
    • 2 ek étolaj
    • 2 ek liszt
    • tejföl (a tálaláshoz)


    Elkészítés
    1. Az olajon megfuttatjuk a csíkokra vágott szalonnát, beledobjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Meghintjük 1 evőkanál pirospaprikával, ráöntünk 1 liter vizet, beletesszük a savanyú káposztát, babért, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd elkezdjük forralni.
    2. Közben a darált húst összekeverjük az átmosott rizzsel, az apróra vágott fokhagymával, megfűszerezzük az őrölt köménymaggal, 1 tk pirospaprikával, kicsit megsózzuk, borsozzuk, és összegyúrjuk a tojásokkal. Vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle, és egyenként a forrásban lévő káposzta tetejére ültetjük a kb. 8-10 db gombócot. Csak akkor mozgassuk a fazekat, amikor a tojástól már összeálltak a gombócok. Meg fognak nőni, ezért nagyobb fazekat használjunk, és ha kell, öntsünk fel egy kis vízzel. 1 órán át főzzük.
    3. Kb. 30 perc főzés után befűszerezzük a káposztát a borsikafűvel, majoránnával, és beletesszük a karikára vágott kolbászt. Még főzzük 30 percig.
    4. Közben az olajon a lisztből világos rántást készítünk, 1 kávéskanál pirospaprikát adunk hozzá, és felöntjük1 dl hideg vízzel. A fazékból kivesszük a gombócokat, óvatosan hozzáadjuk a rántást, összekeverjük a káposzta levével, és 1-2 percig forraljuk.
    5. Tálaláskor előbb a gombócokat tesszük tányérra, majd erre öntjük a tejfölt.
     
Címkék :