Gránátalmás sültkarfiol-saláta Recept 2-3 főre: 1 kisebb fej karfiol diónyi rózsákra szedve (kb. fél kg) fél dl olaj fél tk pirospaprika negyed tk só 10 dkg bébiparaj vagy más salátakeverék 1 gránátalma magjai 4 ek durvára aprított pirított mogyoró 1 csokor durvára aprított friss petrezselyemzöld 1 szál újhagyma karikázva 2 ek olívaolaj frissen őrölt bors fél citrom leve A sütőt 220-230 fokra melegítsük elő. A fél dl olajat, sót, paprikát egy kisebb tálban keverjük össze. A rózsáira szedett karfiolt tegyük egy közepes nejlonzacskóba, és borítsuk rá a fűszeres olajat. Fogjuk be a zsacskó száját, és alaposan rázzuk össze. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és borítsuk rá a karfiolt. Ne fedjék egymást, inkább két adagban süssük. Tegyük be a sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük barnára. Hagyjuk kihűlni. Közben pirítsuk meg a magokat, fejtsük ki a gránátalma magjait. Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze az olívaolajat a citromlével, sózzuk, borsozzuk. Dobjuk rá a parajleveleket, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, osszuk szét a kihűlt karfiolt. Szórjuk meg a durvára aprított mogyoróval és a gránátalma magjaival. Hintsük meg petrezselyemzölddel és a karikázott hagymával. Pirítóssal és pirított csirkemellel laktatóbbá tehetjük.
A család kedvence! Csiki saláta. 1 üveg nem! ecetes cékla Kb 450g (szerintem a Lidlis a legjobb) 1 közepes édes alma 1 közepes hagyma 1 evk majonéz Kb 2 evk tejföl 1evk kristálycukor A meghámozott almát és a a hagymát felaprítom (kicsi darabokra) ( az alma az utolsó mert gyorsan barnul) A cékla levét leöntöm (nem kell) egy hosszú késsel a céklát az üvegben összedarabolom.,majd mindent összekeverek. Kép nincs mert a neten még nem találtam meg a receptet! Jó étvágyat!
Avokádós salátatál recept hozzávalók / 1 adag 0.5 db avokádó 1 szelet kenyér (rozskenyér) 10 dkg salátalevél (saláta mix) 1 közepes db paradicsom 0.5 közepes db lilahagyma 1 gerezd fokhagyma 1 db újhagyma (zöldjével) 1 db tojás 0.5 db citrom 1 teáskanál olívaolaj só ízlés szerint 4 csipet fekete bors (őrölt) 1 teáskanál chiliszósz elkészítés A tojást keményre megfőzzük. A saláta mixet egy tányérra elrendezzük. Facsarunk rá citromot, fűszerezzük, locsolunk rá olívaolajat. A kenyeret megpirítjuk, bedörzsöljük fokhagymával, locsolunk rá olívaolajat (lényegében egy bruschettát készítünk). A kenyeret megkenjük az avokádó húsával, amit előzőleg villával szétnyomkodunk. Helyezünk rá egy újhagyma darabot, mellé elrendezzük a a félbevágott főtt tojásokat, paradicsomot, újhagyma darabokat. Fűszerezzük, facsarunk rá citromot, locsolunk rá olívaolajat és chiliszószt.
Csirkés gyors sali recept 1 közepes fej jégsaláta 3 db zöld kaliforniai paprika (lehet másmilyen színű is) 2 db tv paprika 5 db paradicsom 2 db narancs 1 db alma (nagyobb) 5 közepes db mandarin (leve) 1.5 db csirkemell filé (lehet több is) csirke fűszersó ízlés szerint 4 ek olívaolaj só ízlés szerint bors ízlés szerint elkészítés A tetszés szerinti mennyiségű csirkemellet apró kockákra vágjuk, majd a fűszersóba forgatjuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Utána majd kevés olajon ropogósra sütjük. Amíg a csirkemell a sóban áll, addig felkockázzuk a paprikákat, paradicsomokat, és a jégsalátát. Ezt követően a narancsokat és az almát is apró kockákra fogjuk vágni. Megsütjük a csirkemellkockákat. A felaprított hozzávalókat a sült csirkemellel együtt egy nagy salátástálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd olajat teszünk rá, és meglocsoljuk a mandarinok levével. A végén összekeverjük, és már tálalható is. Jó étvágyat!
Kaliforniai saláta Hozzávalók 1 sárgarépa 1 alma 1 darab cékla 2 burgonya 100 ml tejföl 100 g sajt 100 g sonka petrezselyem só, bors vegeta Elkészítés A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A sárgarépát és a céklát, miután megtisztítottuk, nagyon vékony csíkokra vágjuk. A sajtot és a sonkát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet felvágjuk. Mindent egy tálba teszünk és leöntjük megsózott és megborsozott tejföllel. Összekeverjük, hogy a tejföl ellepjen minden zöldséget.
Egyszerű hússaláta Hozzávalók 3 szelet sült sertéstarja (vagy maradék sült hús) 4-5 db tojás 1 fej jégsaláta 4 db csemege uborka 2 db édes alma 1 db gránátalma Az öntethez: 2 dl tejföl 3 ek tejszín 2 ek méz őrölt fehér bors csipet só Elkészítés A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk. Egy teflonserpenyőben kb. 0,5 dl olajat hevítünk, majd pár perc alatt, mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Kihűtjük teljesen, majd ízlés szerint feldaraboljuk. A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk, és cikkekre vágjuk. Az almát meghámozzuk, majd felvágjuk, ízlés szerint. Az uborkát vékonyan felszeleteljük. A gránátalmát kimagozzuk egy kanál segítségével úgy, hogy a fehér, hártyás része ne kerüljön bele. A jégsalátát belecsipkedjük egy tálba, majd hozzáadjuk az almát, az uborkát, és a sült húst. Ezután kézzel összeforgatjuk. Az öntet hozzávalóit simára keverjük, és ráöntjük a tálban lévő húsos-salátás keverékre, majd óvatosan összeforgatjuk, hogy az öntet mindenhol bevonja.