Csalamádé Ebből az adagból 8 üveg lesz. És hónapokig így simán eláll Hozzávalók: 2 kg fejes káposzta (amit mire lereszelünk, megfosztunk a felső levelektől, torzsájától és kb. 1 ½ kg lesz), 1 kg paprika (vegyünk színeset bele pl. kápia paprikát, vagy csak ami kissé pirosas), 1 kg uborka, 40 dkg répa, ½ kg hagyma. 2 dl 10%.os ecet, 3 db babérlevél, 1 evőkanál szemes bors, 7 dkg só, 40 dkg cukor, 1 kávéskanál citromsav (bármelyik üzletben lehet venni), 1 kávéskanál nátrium benzoát. Elkészítés: A káposztát külső héjától megfosztjuk, negyedekre vágjuk és káposztagyalun vékony szeletekre vágjuk. (Ha nincs, az uborkagyalu is megteszi) Az uborkát, jól megmossuk, és héjastól uborkagyalun leszeleteljük. A répát meghámozzuk azt is leszeleteljük. (én azt is az uborkagyalun szoktam szeletelni) A hagymát szintén meghámozzuk, félbe vágjuk és azt is vékony szeletekre vágjuk. (ugyan könnyeket csal, de ez is az uborkagyalun megy, mert így gyorsabb.) A paprikákat is alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Én a magokkal teli csumáját kiszedem) Az egészet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az ízesítőket, a babérlevelet kisebb darabokra törjük és így tegyük hozzá, és kezünkkel jól összekeverjük. Majd így hagyjuk állni 5-6 órán keresztül. Ha letelt az idő, akkor üvegekbe töltjük, jól lenyomkodjuk és a levet is elosztjuk rajta. Jól lezárjuk, és hűvösebb helyre tesszük.
Ecetes paprika Hozzávalók 2 kg t.v. paprika (húsos, zöld vagy piros vagy sárga) 2 ek só 4 ek cukor 10 egész bors 1 ek mustármag 6 ek ecet (20%-os) Elkészítés A paprikát megmossuk, félbevágjuk, a szárát kiszedjük, és szorosan tiszta üvegekbe rakjuk. A tetején ügyeljünk arra, hogy két paprika összefeszüljön úgy, hogy a paprikák ne tudjanak „felugrani” az üvegben. Segíthetünk, ha fapálcával lenyomjuk a paprikát. Felforralunk 3 liter vizet a sóval, a cukorral, a borssal, a mustármaggal és az ecettel. Forrón a paprikákra töltjük úgy, hogy 1,5 cm még maradjon az üveg pereméig. Az üvegeket azonnal lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.