Új dimenzióba léphet a videóhamisítás

A témát ebben részben 'Hírek!' CF dealer hozta létre. Ekkor: 2017. augusztus 25..

1. CF dealer / Tulajdonos Vezetőségi tag

Kapott lájkok:
    2,269
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Lakhely :
    deutschland
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Bármit a beszélő szájába adhatnak a jól betanított neurális hálózatok.

A videók meghamisítása nem újkeletű dolog, a körülményektől és a hamisító szándékától függően többféle módon is működhet: objektumokat tehetnek fel és szedhetnek le a videóról, vagy éppen egy beszélő személy esetében vágásokkal kiragadhatják az illető egyes mondatait a mondandójának eredeti kontextusából.

A Washingtoni Egyetem kutatóinak rendszere képes meggyőző ajakmozgás mellett más forrásból származó beszédet szinkronizálni a videókra

Forrás: Washingtoni Egyetem

Két egyetem kutatóinak köszönhetően most teljesen új dimenzióba léphet a beszélők mondandójának meghamisítása.

Elsőként is a Washington Egyetem kifejlesztett egy olyan neurális hálózatot, amely képes ideális esetben tökéletesen lecserélni a videókban hallható beszédet egy másikra. Mindezt úgy, hogy az új hangfájlban hallható beszédet kiválóan hozzáilleszti az eredeti videón látható ajakmozgáshoz.

A mutatványhoz szükség van néhány órányi jó minőségű videós anyagra az áldozatról, a rendszer ugyanis személyeként tanulja meg az adott illető artikulációjának sajátosságait. Ha ez megtörtént, akkor a fenti videón látható eredményt képes produkálni a rendszer.

Mindez azonban nem lenne elég ahhoz, hogy valakinek bármit a szájába lehessen adni.

A teljes hamisításhoz szükséges másik technológiát a Montreali Egyetem kutatói készítették, a Lyrebird nevű szoftver akár egyetlen percnyi hangbemenet elemzésével képes kitapasztalni egy személy hangját és beszédsajátosságait, majd bármely írott szöveget képes a hangján keresztül megszólaltatni. Egyelőre elég robotos a végeredmény, de egyértelműen felismerhetőek az utánzott személyek

Egyelőre mindkét technológia fejlesztésre szorul, azonban néhány évnyi intenzív munkával nyugtalanítóan jóvá válhatnak.

A kettő ügyes kombinációjával gyakorlatilag bármilyen szöveg valaki szájába adható lehet: a hamisítóknak csak be kell tanítaniuk a két rendszert, szükségük egy a kamu szöveg prezentálásához használható videóra, egy jó szövegíróra, és máris kész az interneten terjeszthető, ordas hazugság.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.

Let's block ads! (Why?)

Forrás...