Malajziában ismét átírta a Forma-1-es rekordok könyvét a Toro Rosso újonca, Max Verstappen, aki a mai napon a királykategória 1950 óta íródó történelmének legfiatalabb pontszerzője lett. Édesapja rendkívül büszke a fiatal pilóta, aki minden bizonnyal hosszú évekig csúcstartó marad. Max Verstappen (Fotó: Moy / XPB Images) A holland tehetség már az időmérő edzésen felhívta magára a szurkolók és a szakértők figyelmét, a vizes pályán ugyanis sikerült megszereznie a hatodik rajtpozíciót, noha korábban sohasem versenyzett a maláj pályán és az esős abroncsokkal sem volt tapasztalata. Verstappen a versenyre is át tudta menteni formáját, az eseménydús megmérettetésen ugyanis hetedikként ért célba és Danyiil Kvjat 2014-es rekordját megdöntve ő lett az F1 történetének legfiatalabb pontszerzője. Verstappen meglehetősen óvatosan kezdte a Maláj Nagydíjat – a rajt után több pozíciót is veszített – később azonban több látványos manővert is bemutatott (ehhez saját elmondása szerint szükség volt arra, hogy 15 kör után a „fékek hirtelen megjavuljanak”) és visszaszerezte az elveszett helyezésen nagy részét. „Élveztem!” – mondta a futamról, és az azon vívott párharcokról. „Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megszereznem a hetedik helyet és Forma-1-es pályafutásom első pontjait. Az első körökben egy kicsit szenvedtem, de később az autóm nagyon jól működött” – folytatja. „Volt pár igazán élvezetes küzdelmem a többiekkel, amit tényleg igazán szórakoztatónak találtam. A stratégiánk is nagyon, nagyon jó volt és a gumikezeléssel sem volt problémánk. Fizikailag is jól éreztem magam, noha a futam vége már valóban rendkívül meleg volt, viszont meg tudtam birkózni ezekkel a körülményekkel és következetesen teljesíthettem. Tényleg nagyon elégedett vagyok, és úgy érzem ez az eredmény hatalmas lökést ad majd a csapatnak, a jövőben pedig még jobb munkát végezhetünk” – magyarázza a fiatal pilóta, aki minden valószínűség szerint hosszú évekig rekorder maradhat, hiszen a Nemzetközi Automobil Szövetség 2016-ban bevezeti a 18 éves alsó korhatárt. A Toro Rosso versenyzőjének teljesítményével az édesapa, azaz az 1994 és 2004 között több mint 100 Forma-1-es futamon részt vevő Jos Verstappen is elégedett volt. „Hihetetlenül jól teljesített és néhány szép előzést is bemutatott, akárcsak tavaly a Forma-3-ban! Ezen felül a Toro Rosso is bizonyított: mindkét pilóta a Red Bull előtt végzett, pedig a csapat sokkal kevesebb pénzből gazdálkodhat. Azt hiszem, egy csapat két újonccal nem lehet ennél boldogabb! Az elején is használta a fejét, mert tisztában van azzal, hogy a futamok nem az első körben dőlnek el. Sokat izzadt, de teljesen rendben volt. A Red Bull jól felkészítette” – mondta a fiatal versenyző hivatalos honlapjának. A Forma–1 tíz legfiatalabb pontszerzője: 1. Max Verstappen – 17 év, 5 hónap, 27 nap (Maláj Nagydíj, 2015) 2. Danyiil Kvjat – 19 év, 10 hónap, 18 nap (Ausztrál Nagydíj, 2014) 3. Sebastian Vettel – 19 év, 11 hónap, 14 nap (USA Nagydíj, 2007) 4. Jaime Alguersuari – 20 év, 12 nap (Maláj Nagydíj, 2010) 5. Jenson Button – 20 év, 2 hónap, 7 nap (Brazil Nagydíj, 2000) 6. Ricardo Rodriguez – 20 év, 4 hónap, 3 nap (Belga Nagydíj, 1962) 7. Sebastien Buemi – 20 év, 4 hónap, 29 nap (Ausztrál Nagydíj, 2009) 8. Carlos Sainz – 20 év, 6 hónap, 14 nap (Ausztrál Nagydíj, 2015) 9. Nico Rosberg – 20 év, 8 hónap, 13 nap (Bahreini Nagydíj, 2006) 10. Chris Amon – 20 év, 10 hónap, 4 nap (Holland Nagydíj, 1964) http://www.telesport.hu/2015/03/29/verstappen-tortenelmet-irt-malajziaban/